Hoppa till innehåll

Vad betyder Inshallah? Förklaring av ordets betydelse

Stavning och uttal

Frasen Inshallah är från arabiskan, إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ. Till språk som använder det latinska alfabetet translittereras den ofta som InshAllah, men också Insha’allah, Insha Allah och In Sha Allah – gärna med stort ”A” för att beteckna singularitet som ett egennamn då Allah betyder Gud på arabiska.

Translitteration eller translitterering är omskrivning av ett skriftsystem till ett annat så att varje främmande tecken motsvarar ett translittererat tecken. Till exempel när vi skriver ett arabiskt ord med tecken från det svenska alfabetet.

إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ är arabiska och läses från höger till vänster. Den bästa översättningen till svenska blir: Om Gud vill.

Texten Inshallah på arabiska, men även översatt till svenska med frasen; om Gud vill.
Vad betyder Inshallah?

Hur används inshallah?

Frasen kan användas vardagligt och då ofta istället för ett definitivt ja eller nej-svar på en fråga.

Men om den används av en religiös person så har den oftast en djupare betydelse.

Den första frågan om att använda Inshallah är var den ska användas. Svaret ligger i dess betydelser. Inshallah betyder ”som Gud vill” eller ”om Gud vill”. Efter dess syfte är Inshallah i situationer där vi diskuterar en händelse som kommer att hända i framtiden eller närhelst vi tänker göra något.

Termen nämns bland annat i Koranen (sura 37, vers 102).

Och då [sonen] hade blivit gammal nog att [arbeta tillsammans med fadern och] delta i hans strävanden, sade [denne]: ”Min käre son! Jag har sett i drömmen att jag offrar dig [åt Gud]. Vad anser du [om detta]?” [Ismael] svarade: ”Fader, gör som du blir befalld! Om Gud vill, skall du se att jag är tålig och uthärdar [allt].”

Koranen, 37:102

Då Inshallah ursprungligen representerade ett uppriktigt engagemang i stil med, ”Ingenting kan stoppa mig förutom Guds vilja”, har vardagsbruk istället blivit ”Om Gud vill det; det kommer att hända, men jag tänker inte göra något åt det.”

Denna betydelse – den senare – har spridit sig i mycket mer än den muslimska världen, med frasen som till och med dök upp i den första Amerikanska presidentdebatten 2020. Joe Biden sa det när Donald Trump försäkrade att han sa när han skulle släppa sina skattedeklarationer. ”Miljoner dollar och du kommer att få se det”, sa Trump om beloppet han påstod sig ha betalat, medan moderatorn Chris Wallace pressade honom att förbinda sig till en fast tidslinje. ”När?” inflikade den dåvarande demokratiske presidentkandidaten Biden. ”Inshallah?” När internet lyste upp med den här frasen tydligt utplacerad som ett gipp, började det till och med tävla om en plats som årets fras 2020.

Vem kan säga Inshallah eller Mashallah?

Det är ett vanligt uttryck som används av såväl muslimer som arabiska kristna för att önska sin Guds skydd av något eller någon från det onda ögat. Båda fraserna har även spridit sig långt utanför den arabiska världen.

Frasen används vardagligen på många icke- arabiska länder med stor muslimsk befolkning, inklusive Indonesien, Malaysia, Iran, Turkiet, Kurdistan, Bosnien, Azerbajdzjan, Tjetjenien, Bangladesh, Albanien, Afghanistan, Pakistan och andra.

Både Inshallah och Mashallah är fraser som med fördel kan användas för att ta in Gud i vår vardag. Uttrycken passar lika väl att användas av en kristen, judisk eller muslimsk person, kvinna som man, ung eller gammal.

En grundförutsättning är så klart att personen tror på Gud!

Frågor och svar om Inshallah

Vad betyder Inshallah?

En fras som betyder “Om Gud vill” eller “Med guds vilja” och indikerar på ett gott omen. Kommer från koranen (sura 37, vers 102).

Vad betyder Mashallah?

Mashallah ( arabiska : مَا شَاءَ ٱللَّٰهُ , mā shāʾa -llāh u ), även skriven Masha’Allah , är en fras på arabiska som betyder ”Vad Gud har önskat”. Det används för att uttrycka en känsla av vördnad eller skönhet angående en händelse eller person som just nämndes.

Skillnaden på Inshallah och Mashallah?

Skillnaden är: Inshallah = Om Gud vill. Används vanligtvis för framtida saker som ”Gud vill att detta ska hända”. Mashallah = Vem som helst Gud vill det för (Vad Gud vill). Används vanligtvis för beröm, för att omintetgöra avund, ”Gud ville det och du fick det”.

Vem kan säga Inshallah eller Mashallah?

Det är ett vanligt uttryck som används av såväl muslimer som arabiska kristna för att önska sin Guds skydd av något eller någon från det onda ögat. Båda fraserna har även spridit sig långt utanför den arabiska världen. Till och med Joe Biden har använt frasen.

Vad betyder Bismillah?

Bismillah är inledningen av Koranen, Al-Fatihah (sura 1, vers 1), och betyder ”I Guds namn”. Hela första versen lyder: ”I Guds, den nåderikes, den barmhärtiges namn”.

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer