Hoppa till innehåll

Vad har Gud med en punktering att göra?

Gud och punkteringen. Finns det ett syfte med allting och är det så att även den minsta lilla händelse kan få enorma följder? Är det så att Gud hela tiden ger oss små ledtrådar, visar oss vägar att välja och råder oss i både stort och smått?

Gud och punkteringen. Vad har Gud med en punktering på ett bildäck att göra?
Gud och punkteringen. Vad har Gud med en punktering på ett bildäck att göra?

Måndag – alltid på en måndag!

Det var en måndagsmorgon i november. Förutom någon enstaka frostnatt under hösten så var detta den första morgonen värd att kalla vinter. Ett par minusgrader och ett lager av nyfallen snö. Eftersom det varit en mild höst och fortfarande var november månad så hade jag inte gjort något för att byta till vinterdäck på varken min bil eller företagets bilar.

När jag ska till kontoret på morgonen så har min bil fått punktering Jag blir såklart mäkta irriterad och jag svär och beklagar mig. Jag ska inte här återge mina ordval, Astagfurallah – ”Jag ber om Guds förlåtelse”.

Bär allt med tålamod men [minns att du bara får] kraft att visa tålamod från Gud. Och var inte bedrövad för [förnekarnas] skull och känn dig inte beklämd på grund av den ohederlighet de visar [i sina tvister med dig].

Koranen, 16:127

Att beklaga sig hjälper ingen situation därför fick jag istället ta itu med problemen. Att jag blev försenad gjorde i sin tur att min personal blev försenade. Problem kan sprida sig som ringar på vatten. Jag ordnade skjuts till kontoret där jag fick ta itu med alla förseningar och få alla i arbete.

Nu var det hög tid att ta tag i grundproblemet – det punkterade däcket.

Gud och punkteringen

Jag åkte hem till den punkterade bilen och i bitande kyla bytte jag till reservdäcket. Efter det körde jag till bilverkstaden och insåg att det var hög tid att byta till vinterdäck. Under resten av måndagen lyckas vi byta till vinterdäck på samtliga företagets bilar. Det var mycket bärande och släpande på däck och fälgar. Smutsiga händer och blåmärken på benen. Det krävdes även en hel del logistik för att få allting att klaffa. Klockan 18 var alla bilarna färdiga och rustade för en säkrare vinter.

Tisdag – Mashallah!

Mashallah (arabiska: مَا شَاءَ ٱللَّٰهُ, mā shāʾa -llāhu), är ett vanligt uttryck som muslimer och araber använder, som i bokstavlig mening betyder att ”det som Gud har önskat har hänt”.

I dag, i skrivande stund, är det tisdag. Det har fallit ännu mera snö. Även på radion pratas det om snökaos och trafikproblem i stora delar av landet. Även allvarliga trafikolyckor har inträffat. Lika vackert som vinterlandskapet är, lika förrädiskt farligt kan det vara. Inte minst i trafiken.

Med tanke på mina medarbetares hälsa och säkerhet så hade det inte varit bra om de körde runt på vägarna i dag med olämpliga däck. Därför, utan punkteringen hade med största säkerhet inte bilarna fått däcken skiftade. Det kunde ha blivit katastrof!

Så då åter till Gud och parkeringen:

Fråga: Vad har Gud med punkteringen att göra?

Svar: Allt! Om inte Gud hade orsakat punkteringen så hade troligtvis ingen av bilarna kunnat framföras på ett tryggt sätt i dag. Vilket mycket väl hade kunnat leda till allvarliga olyckor.

Fråga: Men om det inte var Gud som orsakade punkteringen?

Svar: I så fall ledde det ändå till gott. I allting gott finns Gud, så därför hade gud med punkteringen att göra hur man än vänder på det.

Mashallah – ”Det blev som Gud ville”

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer