Hoppa till innehåll

Allhelgonahelgen sträcker sig från halloween till alla själars dag handlar de fyra dagarna som ofta blandas ihop och förväxlas. Det är Halloween, Alla helgons dag, Allhelgonadagen och Alla själars dag som trots viss likheter skiljer sig markant. Vi ska se när de infaller, hur de firas och vilken religiösa betydelse de har. Läs också hur man som muslim bör förhålla sig till dessa dagar.

Bild på ett gravljus och texten: Allhelgonahelgen.
Från halloween till alla själars dag. Det är Halloween, Alla helgons dag, Allhelgonadagen och Alla själars dag. Vad betyder dagarna?

Halloween

I en tidigare artikel om Halloween berättades det om dess ockulta innebörd och hedniska bakgrund. Svenska kyrkan menar att både allhelgonahelgen och halloween uppmärksammar de döda, men det görs på väldigt olika sätt. 

Halloween inträffar varje år den 31 oktober.

Halloween var alltså från början en hednisk festival där man hedrade flera avgudar, döda själar och onda andar. I modern tid är det mest ett fånigt kommersiellt spektakel där handeln vill tjäna pengar genom att lura på folk en massa Kina-tillverkad krims-krams, utklädnad och annan dynga. Det hela spär ytterligare på den köp-slit-och-släng livsstil som sakta förstör vår planet. Jorden behöver inte mer av detta – den behöver mindre.

Allhelgonadagen – All Saints’ Day

Allhelgonadagen var tidigare Alla helgons dag, All Saints’ Day på engelska, som är en kristen högtid som firas till martyrers och helgons ära. Den firas av kristna över hela världen vanligtvis den 1 november. I Sverige valde man dock att flytta Alla helgons dag till en lördag mellan den 31 oktober och 6 november. Den 1 november kallas sedan dess för Allhelgonadagen.

I den protestantiska kyrkan uppmärksammas egentligen inte Allhelgonadagen utan istället firas Alla helgons dag som infaller på en lördag. Det kan dock hända att de båda dagarna sammanfaller eftersom den sistnämnde inte har ett fast datum.

Alla helgons dag

Alla helgons dag i sverige infaller alltid en lördag mellan 31 oktober och 6 november. Denna dag är att jämföra med den högtid som firas den 1 november av de flesta kristna.

Medan en del ser detta som helgondyrkan ser andra det mer som att man lyfter fram och uppmärksammar helgonen som föredömliga personer.

Helgondyrkan förknippar vi kanske främst med den romersk-katolska kyrkan, och de östliga ortodoxa kyrkorna. Men även i flera av de protestantiska rörelserna lyfts helgonen vid sidan av Jesus och Gud. Ett helgon är inom kristendomen en avliden person som av katolska eller någon av de ortodoxt kristna kyrkorna anses ha levt i särskilt djup gudsgemenskap och som efter olika prövningar av instanser i dessa kyrkors hierarki helgonförklarats. Den protestantiska kyrkan saknar verktyg att själva helgonförklara någon men de erkänner ändå helgon som religiöst föredömliga personer.

Seden att uppmärksamma helgon på olika specifika dagar uppstod tidigt inom kristendomen, och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern. Därför infördes en ”alla (övriga) helgons dag” för dessa.

Alla själars dag

Ursprunget till alla själars dag var en följd av att den hedniska traditionen fortlevde vid sidan av kristendomen. Det oroade kyrkans präster, eftersom den ockulta tron innebar att de döda kunde komma tillbaka i form av andar. Tanken med den nya helgdagen var att man då skulle minnas sina döda anhöriga, be och tända ljus för dem. Förhoppningen var att det nya firandet skulle ersätta det gamla hedniska firandet. I dag har dock Svenska kyrkan vänt åter till den hedniska avgudadyrkan och välkomnar firandet av halloween in i kyrkorna.

Syftet med både Alla helgons dag och Alla själars dag var ju just att ta avstånd från förkristna traditionerna eftersom de strider mot den kristna tron. 

Alla själars dag är alltså den dag som man enligt den kristna traditionen tänder ljus vid graven, men många gör det redan dagen innan – på Alla helgons dag.

Islams syn på Allhelgonahelgen

Vilken är då islams syn på Halloween, Alla helgons dag, Allhelgonadagen och Alla själars dag? Är det fel, haram, om en muslim deltar i firandet?

Kan muslimer fira Halloween?

Nej. Oavsett om kristna accepterar det eller inte ska inte muslimer acceptera denna högtid. Den är meningslöst. Att bära kostymer, gå och lura och behandla och dekorera hus med häxor, spindelnät och slösa bort så mycket pumpor, pengar och annat, är alla motbjudande saker. 

Kan muslimer fira Allhelgonadagen?

Nej. I Sverige uppmärksammas vanligen istället Alla helgons dag på samma sätt som denna dag. Läs svaret på nästa fråga.

Kan muslimer fira Alla helgons dag?

Nej. Ursprungligen kom denna högtid till för att kristna skulle sluta fira Halloween, eftersom det firandet var hedniskt, ogudaktigt och syndigt. Så även om syftet med helgdagen var gott så handlar det om att glorifiera och höja helgon. I islam får man inte sätta någon vid sidan av Gud.

Kan muslimer fira Alla själars dag?

Ja och Nej. Jag hittar ingen fatwa eller annan ledning om denna högtid. Eftersom denna dag tillägnas våra egna avlidna och inte några helgon så ser inte jag något fel i att minnas och visa vördnad till dem. 

Om du firar Alla själars dag som en kristen högtid så gör du som muslim fel. Då en muslim inte bör delta i andra religioners högtider.

Men varför inte ägna denna dag åt att minnas och tänka på våra döda. Vad hindrar att man besöker deras grav?

Fatwa är ett svar från en lärd i muslimsk rätt, eventuellt en mufti, på en fråga, som kan röra en enskild persons vardag eller en mer omfattande och djupgående frågeställningar. Många fatwor rör juridik, men de är inte juridiskt bindande som domar, utan ska ses som råd.

Läs om: Muslimska helgdagar och högtider.

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
10 Kommentarer
Nyaste
Äldst Mest röstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer
Kerstin Bengtsson
6 månader sedan

Tack för att ni redde ut de olika dagarna på ett begripligt sätt. Det är nog många som blandar ihop dem. Det var intressant läsning om islams syn på levande ljus vid graven men det leder till en följdfråga: får muslimer lägga blommor vid en grav?

Ha en trevlig helg! Kerstin

Qwerty
6 månader sedan

Hej
Är det enligt islam sant att de döda kan höra de som besöker graven?

Carlos77
6 månader sedan

När tänder man ljus på graven?

Muslim Girl
6 månader sedan

As-salamu alaykum!
Jag är konvertit som du, alhamdulillah!
Jag undrar om du vet att det är haram att tända ljus vid en grav? Antingen på söndag när det är alla själars dag som du skrev om. Eller någon annan dag.
Graven jag vill tända ljus vid är avlidna släktingar som var kristna.

Ma salam!

Häxan
6 månader sedan

När är det man klär ut sig och gör bus eller godis? I år var halloween på en tisdag och då var det inga som ringde på min dörr?