Hoppa till innehåll

Halloween och islam | Får muslimer fira halloween?

Vad gäller för Halloween och islam? Halloween inträffar varje år den 31 oktober och har sitt ursprung i irländska och anglosaxiska All hallow’s eve, kvällen före Allhelgonadagen. Det var en keltisk höstfest som markerade skördetiden då eldar tändes för att vägleda de döda och skrämma bort häxor.

Halloween ska inte förväxlas med den i Sverige uppmärksammade allhelgonadagen och allhelgonahelgen, även om namnet och tidpunkten är liknande och båda högtiderna anknyter till döden samt att minnas och uppmärksamma de döda.

Bild på olikfärgade pumpor och texten "Halloween och islam".
Halloween och islam. Är firandet tillåtet för en muslim eller är halloween haram?

Är halloween en svensk tradition?

Halloween är inte någon svensk tradition även om den troligtvis uppstod då vikingar från norden kom i kontakt med kelterna för cirka 1000 år sedan. Traditionen har sedan uppstått på de brittiska öarna och har än i dag ett starkt grepp i stora delar av den engelsktalande världen. I Sverige finns ingen egentlig sedvänja mer än att olika kommersiella krafter försöker göra det till en ny tradition och sälja en massa kinesiskt skräp i form av lågkvalitativt maskerad, inredning och annat med monster och spöktema.

Halloween på förskola och skola

Det är ganska anmärkningsvärt att man i Sverige där man i princip tar bort allt traditionellt och kristet firande av högtider, och inte heller tillåter muslimska högtider, släpper in och uppmuntrar firandet av halloween i både skolor och förskolor. Så man stänger ute Gud och religionen, men välkomnar satan och det ockulta. För de yngsta eleverna i förskola och de lägre klasserna i skolan finns det många som upplever detta med skräck.

Hur kan det ingå i svensk läroplan att barnen ska skrämmas av häxor, spöken och onda andar?

Halloween och kristendomen

När halloween har försökts introduceras i Sverige så höll de flesta kristna ledare och samfund en avvisande attityd mot firandet. Det finns ingenting i Bibeln eller inom kristen tradition som stödjer denna nymodighet som vi skall påtvingas. 

Tvärtom så försökte kyrkan förtydliga skillnaden mellan halloween och den traditionella svenska och kristna traditionen allhelgonadagen.

Dessvärre är stora delar av den svenska kyrkan snarare en rörelse som följer samhällets vindar istället för Gud. Kyrkan försöker med alla medel (utom Guds ord) locka till sig nya anhängare. Halloween 2023, den 31 oktober släpper de in det ockulta i den anrika, 700 år gamla S:t Petris kyrka i Malmö. Då firas där halloween med skräckinspirerade orgelstycken på kyrkorgeln.

Att kyrkan firar hedniska traditioner i sin heliga byggnad är väl mer skrämmande än vad något annat påhitt under halloween kan vara.

Undra vad de tycker att de kan uppnå med detta?

Är det den moderna svenska kristendomens desperata sök efter att vara folkliga och att få sina tynande församlingar att växa som får dem att glömma Gud och istället locka sina följare att dyrka andar och satan?

Halloween och islam

Eftersom halloween har sitt ursprung i antika keltiska och nordiska hedniska övertygelser så finns där ingen förankring till Gud eller till islam. Firandet av denna hedniska högtid involverar djävulsdyrkan och tillbedjan av döda, men representerar även polyteism vilket är strängt förbjudet i islam.

Därför kan inte muslimer delta i halloween firande!

Vi kan anta, och hoppas, att de flesta som deltar på en halloween-fest inte gör det med ont uppsåt. För de flesta är det en kul grej att klä ut sig och spela lite teater och lekar. Det är troligtvis endast ett fåtal som medvetet tänker att de hedrar döda, dyrkar satan, firar onda andar och falska gudar. Därför må Gud förlåta dem för deras okunskap.

Men om du som muslim klär ut dig själv, eller kanske dina barn, och ni deltar i firandet av det ockulta. Då, är det stor haram eftersom du agerar mot din tro och mot ditt vetande.

Bus eller godis?

Bus eller godis är en tradition under halloween som vänder sig till barnen. Barnen klär ut sig till olika kusliga dräkter som till exempel häxor, onda andar eller zombies och går sedan runt och knackar på hos sina grannar. Grannarna kan välja att ge dem godis eller pengar, annars kommer det att utsättas för bus. Förutom det hedniska och ogudaktiga i traditionen så detta enligt islam tiggeri. Traditionen lär alltså barnen att tigga vilket inte är tillåtet enligt islam, utom i absoluta nödfall.

Frågor om halloween och religion

Fråga: Är halloween haram?

Svar: Firandet av halloween involverar djävulsdyrkan och tillbedjan av döda, men representerar även polyteism vilket är strängt förbjudet i islam.

Fråga: Är halloween en kristen högtid?

Svar: Nej, det är en hednisk högtid som den katolska kyrkan försökte få folk att avstå från redan på 700-talet. Kyrkan lät då införa en alternativ högtid som kan liknas vid modern svensk kristendoms Allhelgonadagen.

Fråga: Är Allhelgonadagen och halloween samma sak?

Svar: Nej, halloween är en hednisk tradition i främst engelsktalande länder, medan allhelgonadagen är en traditionell minnesdag för de döda enligt svensk kristen tradition.

Profeten Muhammed sa:
”Allah har gett dig bättre än dessa högtider (högtider för icke-troende): ”Eid-ul-Adha” och ”Eid-ul-Fitr”.

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
8 Kommentarer
Nyaste
Äldst Mest röstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer
Johan pappa till 3 barn
6 månader sedan

I min treårings förskola får man inte fira lucia längre för att det har anknytning till (kristen) religion. Men de firar hedniska Halloween! I grunden är väl även lucia hednisk men den är vacker och har ett gott budskap. Halloween är hednisk tradition där man hedrar häxor och onda andar.
Jag förstår inte resonemanget.
Mina barn får gärna lära sig och fira både kristna och muslimska högtider. Men jag vill inte att de ska bli rädda för onda andar och spöken.

Ewa Johansson
6 månader sedan

Många föräldrar är kritiska till Halloween på förskolor eftersom det sätter skräck i många barn och dessutom kostar utklädningskläder en hel del pengar.
Barn äter för mycket godis och behöver knappast springa till grannarna och tigga.
Spännande att se islams syn på Halloween.
Denna artikel fick mig att läsa flera av de andra ämnena ni skriver om. Det var mycket jag inte visste om islam!

emelie J
6 månader sedan

Ja kan inte påstå att ja är kristen eller muslim. Men ja håller med om förskolan. Min flicka var jätte rädd och kan inte sova på natten efter förskolan hade skrämt barnen med halloween.
Det är bättre och finare att prata om jesus och änglar. Och om islam också. Jag vet inte så mycket om islam men det ni skriver här är bra.

Torbjörn
6 månader sedan

Hej och tack för bra läsning.
Vissa kristna anser att det är ett oskyldigt nöje att fira halloween, men faktum är att det man gör under den här högtiden går rakt emot det som står i Bibeln. Halloween grundar sig på falska läror om de döda och om osynliga andar, eller demoner. En sann troende kristen firar inte heller halloween.

Detta säger bibeln om att dyrka döda och onda andar:

”Nej, men vad hedningarna offrar, det offrar de åt onda andar och inte åt Gud, och jag vill inte att ni ska ha gemenskap med de onda andarna. Ni kan inte dricka både Herrens bägare och onda andars bägare. Ni kan inte ha del både i Herrens bord och i onda andars bord.” (1 Kor 10:20-21 Bibeln)

”Hos dig får inte någon finnas som låter sin son eller dotter gå genom eld eller befattar sig med spådom, teckentydning, svartkonst eller häxeri, ingen som utövar besvärjelsekonster, ingen andebesvärjare, ingen som utövar magi och ingen som söker råd hos de döda. ” (5 Mos 18:10-11)

Tack för ordet!
Tobbe