Hoppa till innehåll

Vilken Gud tror muslimer på? Är det en annan än den kristna guden?

Vem är islams Gud? Ja, vilken Gud tror egentligen muslimer på? Jag har själv ställt mig den frågan många gånger i mitt liv. Som barn, där jag var uppvuxen i ett fortfarande ganska kristet Sverige så hade vi ibland morgonsamling i skolan, vi sjöng psalmer och vi hade skolavslutning i kyrkan. Jag vill inte påstå att jag hade någon särskilt stark tro men jag visste vem Gud var. Eller visste jag det?

Vem är islams Gud? Vilken Gud tror muslimer på?
Vem är islams Gud? Vilken Gud tror muslimer på?

Gud var, som man fick lära sig i skolan på den tiden, den som hade skapat allt. Allt från universum till Adam, den första människan. Guds ord var nertecknade i Bibeln som består av det Gamla Testamentet, och det Nya Testamentet. Det Gamla Testamentets berättelser och beskrivna händelser sträcker sig från universums skapelse till tiden innan Jesus mirakulösa födelse. Texterna här kommer från den judiska tron och profeterna är inte kristna, men judar. Även Jesus, som det Nya Testamentet handlar om är jude. Detta till trots, alltså att halva den kristna Bibeln är judendom, ville man gärna understryka att kristna tror på den sanne guden, medan judarna tror på en annan.

På samma sätt försöker ofta både kristna och ateister i dag sprida irrläror och påstå att muslimer tror på någon egen påhittad gudom. Islams gud är Gud!

Håll fast vid din kunskap att det inte finns någon gud utom Gud; be Honom om förlåtelse för dina synder och [be om förlåtelse] för alla troende män och kvinnor! Gud vet vad ni dagligen bekymrar er om och målet där ni [till sist] får vila.

Koranen, Muhammad 47:19

Islams gud är Gud

En muslim tror alltså på Gud. På arabiska heter skaparen Allah (الله), men på svenska Gud. Denna Gud är alltså den Gud som skapade universum och Adam och Eva. Han vägledde Noa, Abraham och Mose. Han gjorde jungfru Maria havande med Jesusbarnet i sin livmoder, och han förkunnande Koranen, genom ängeln Gabriel, för Profeten Muhammed. Det är alltså samma Gud som du kan läsa om i de judiska skrifterna, likväl som i de kristna skrifterna. Islam är en monoteistisk religion, vilket betyder att en muslim tror (vet) att det endast finns en gud och det är Gud. En muslim kan aldrig be till någon eller något annat än till Gud. Varken solen, månen, Jesus eller Muhammed får tillbes, endast Gud!

Läs mer om Guds namn: Gud eller Allah?

Kristna bekänner flera gudar

Många kristna, inte alla för det finns undantag (till exempel Jehovas Vittnen), missar helt det första och kanske det viktigaste av Guds budord: nämligen att det endast finns en Gud. Det mest grundläggande i de Abrahamitiska religionerna (judendom, kristendom och islam) är budskapet om monoteism, alltså att det endast finns en gud och det är Gud. En majoritet av de kristna säger dock att det finns flera gudar.

Kristendommens polyteism (uppfattning om flera gudar):

Jesus är gud

En majoritet av de kristna tror att Jesus var Gud. Tanken är ganska absurd och främmande för en person som verkligen tror på Gud. Dessa kristna irrläror var ingenting som Jesus förkunnade, utan någonting som utvecklades av teologer cirka 200 år efter Jesus död. Kanske var deras syfte gott och de ville lägga lite extra kraft vid vad profeten Jesus förkunnade. Tyvärr så är nog sanningen att det handlade mer om makt och politik än om Guds ord. Den som nu tror att kanske Jesus verkligen är (var) Gud kan slå upp följande text i Bibeln:

Uppfylld av den helige Ande återvände Jesus från Jordan och leddes av Anden omkring i öknen, där han frestades av djävulen i fyrtio dagar. Under de dagarna åt han ingenting, och när de var slut blev han hungrig. Då sade djävulen till honom: ”Om du är Guds Son, så befall den här stenen att bli bröd.” Jesus svarade honom: ”Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd.”
Då tog djävulen med honom högt upp och visade honom för ett ögonblick världens alla riken, och djävulen sade: ”Dig ska jag ge all denna makt och deras härlighet, för den är överlämnad åt mig och jag ger den till vem jag vill. Så om du tillber mig, blir allt ditt.” Jesus svarade: ”Det står skrivet: Herren din Gud ska du tillbe, och endast honom ska du tjäna.”

Bibeln, Lukasevangeliet 4:1-8

Till den kristna person som efter att läst denna text från Bibeln och fortfarande tror att Jesus är Gud, så vill jag fråga följande:

  • Kan djävulen (shaitan) verkligen utmana och locka Gud?
  • Blir Gud hungrig efter 40 dagar i en öken?
  • Behöver Gud ens argumentera med djävulen (shaitan)?
  • Alla är vi Guds barn, men varför kallar djävulen Jesus för Guds son om Jesus är Gud?
  • Hur kan djävulen erbjuda världen åt Gud?

När du har svarat på ovanstående frågor, tror du fortfarande att Jesus är Gud? Eller bekänner du Jesus som en stor profet och bekänner att Gud är Gud?

Ber till helgon och Jesus

Många kristna samfund ber till helgon, och de flesta ber till Jesus. Ett helgon är en person som blivit helgonförklarade av påven efter att ha utfört mirakel eller andra stordåd. Det finns även de som kallas som helgon efter att ha blivit martyrer och dött för sin tro. Det finns inget fel i att hedra döda människor och minnet av dem, men det finns inget stöd i Bibeln för att de ska tillbes. Tvärtom, Bibeln avråder från det och säger att det är avskyvärt.

Erkänner andra gudar

De flesta kristna erkänner både judendomen och islam som monoteistiska och Abrahamitiska religioner, men samtidigt förnekar de att judar och muslimer ber till samma Gud som de kristna. Därmed påstår de onekligen att det finns mer än en Gud. Detta är polyteism, alltså en tro på flera gudar, vilket klart förkastas i Koranen, Bibeln och de judiska skrifterna.

Islams Gud

Ja, vem är då islams Gud och vilken Gud är det muslimer tillber?

För en muslim finns det endast en Gud. Det är samma Gud som de judiska skrifterna handlar om. Det är samma Gud som Bibeln berättar om. Och, det är den Gud som ängeln Gabriel förkunnar för profeten Muhammed i Koranen. För en muslim så är det Guds ord i samtliga heliga skrifter, men Koranen är den slutliga. Koranen bekräftar mycket av innehållet i de övriga skrifterna, men rättar också en del av de misstolkningar som skett.

Islams Gud är den Gud som skapade Adam och Eva, och skickade oss profeterna, inklusive Mose, Jesus och slutligen Muhammed.

Jag vittnar om att det inte finns någon gud utom Gud och jag vittnar om att Muhammed är Guds sändebud.

Shahada, den muslimska trosbekännelsen
Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer