Hoppa till innehåll

Berättelsen om Den otacksamma kvinnan på apoteket | Tacksamhet är viktig i islam

Den otacksamma kvinnan på apoteket. För ett par dagar sedan var jag inne på ett apotek. Det var en ganska liten och trång lokal, så när jag väntade på min tur stod jag ganska nära kvinnan som blev expedierad före mig. Det jag hade förväntat mig bli en snabb visit på apoteket skulle istället visa sig bli långkörare men med en ganska intressant utveckling.

Den otacksamma kvinnan på apoteket.
Den otacksamma kvinnan på apoteket. Detta är en arrangerad bild och visar inte kvinnan som nämns i artikeln.
Denna artikel innehåller ingen kritik mot det aktuella apoteket.

Jag stod inte där och på något sätt försökte tjuvlyssna men det gick inte att missa samtalet framme vid kassan.
Kvinnan, alltså kunden före mig, ska hämta ut antibiotika mot någon infektion hon lider av. Men när hon får höra att det kostar 127 kronor att lösa ut receptet så börjar hon klaga och protestera. Hon beklagar sig högljutt över att hon måste betala detta själv.

Min första tanke är att det är förfärligt att det i det välmående och moderna Sverige finns människor som inte har råd att hämta ut sina mediciner. Är detta det fattig-sverige som Aftonbladet och annan media tycker om att skriva historier om? Är det verkligen så illa att det i ett av världens rikare länder lever det människor som inte har råd att hämta ut den livsviktiga antibiotikan?

Jag vill hjälpa

Jag känner mig förmanad att hjälpa henne och tänker just föreslå att jag kan betala den dryga hundralappen för hennes recept. Men innan jag hinner lägga mig i så har hon tydligen löst betalningen. Fortfarande under ganska högljudda protester.
Kvinnan lämnar apoteket och det blir min tur att expedieras.

När jag är färdig med mina ärenden så lämnar jag apoteket.
Ett par meter utanför apoteket så ser jag åter denna sjuka kvinnan som inte ansåg sig ha råd att själv betala för sin egna friskvård och hälsa. Nu står hon där och röker!

Jag blir arg inom mig. Inte bara för att hon röker. Jag var själv rökare många år av mitt liv så jag har inte rätt att döma henne. Och jag ville inte heller döma men jag kunde inte släppa irritationen över att hon är beredd att betala runt 65 kronor för ett paket cigaretter som skadar både hennes och kanske andras hälsa. Kanske köper hon ett paket varje dag? Men, hon är inte beredd att investera 127 kronor för en tiodagars antibiotikakur för sin egna hälsa.

Eftersom jag hade varit beredd att erbjuda henne att betala för hennes penicillin så kände jag mig involverad men jag bestämde mig att det var bättre att låta det vara.
När jag sätter mig i bilen så ser jag att kvinnan går in på Systembolaget.

Tacksamhet är viktig i islam

Och [minns att] er Herre tillkännagav [för er]: ’Om ni visar tacksamhet skall Jag ge er en större [belöning], men om ni visar otacksamhet skall Jag sannerligen ge er ett strängt straff!’”

Koranen, Ibrahim 14:7

Denna otacksamma kvinnan från apoteket borde onekligen ta sig en tankeställare. I hennes värld så anser hon att andra ska betala för hennes redan subventionerade medicin. Medan det i stora delar av resten av världen finns människor som är beredda att ge allt för för samma kur.

Som muslim är det är det mycket viktigt att du altid visar respekt, vördnad och tacksamhet. Tacksamheten ska du inte endast visa Gud, men också alla andra som hjälper dig och stöttar dig i ditt liv. Det inkluderar alla som till exempel läkaren, apotekaren, socialsekreteraren, busschauffören, läraren med flera. Visa respekt och tacksamhet så får du den åter.

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer