Hoppa till innehåll

Salwan Momika | Koranbrännaren som säger sig hata islam och muslimer

Koranbrännaren Salwan Momika lämnar nu Sverige och ska söka asyl i Norge. Det är tveksamt om Norge kommer att låta honom stanna där så med stor sannolikhet kommer han nog att skickas tillbaks till Sverige. Tyvärr så kommer vi nog att få se honom här igen när han fortsätter kosta svenska skattebetalare en massa pengar. Hans slutgiltiga och permanenta uppehållstillstånd kommer han nog få på ett betydligt varmare ställe än både Sverige och Norge.

Salwan Momika bränner en koran på en plats som påminner om helvetet.
Koranbrännaren Salwan Momika anser att det är yttrandefrihet att sprida hat och hot.

Salwan Momika

Momika föddes den 23 juni 1986 i Tel Afar, Irak. Hans familj var kristen men han själv säger sig vara ateist. Enligt egna uppgifter så var han politiskt aktiv i Irak och var medlem i Syriska demokratiska partiet – en del av den iranstödda shiitiska milisgruppen Folkets mobiliseringsstyrkor (Hashed al-Shaabi på arabiska) som bekämpade terrorgruppen IS. Han har själv påstått sig haft viktig både politisk och militär roll i hemlandet, men det har fullständigt dementerats.

Han beskriver sig själv som politisk flykting och på den grunden beviljades han i april 2021 ett treårigt uppehållstillstånd i Sverige.

I Sverige har han sagt att han politiskt stödjer Sverigedemokraterna (SD). Men inte ens SD verkar vilja ha något med honom att göra. De har gjort lite tafatta uttalande om att yttrandefriheten är viktig.

En pajas utan åsikter

Momika beviljades 2021 ett treårigt uppehållstillstånd som grundade sig på att han påstod sig vara politisk flykting. När han insåg att Migrationsverket inte skulle godta hans lögner om sin politiska betydelse i hemlandet vidtog han drastiska åtgärder för att få stanna i Sverige. 

Salwan började bränna Koranen. Med koranbränning och uttalat hat mot islam och muslimer ansåg han att det skulle betyda livsfara för honom att bli utvisad till Irak. Därför skulle inte Migrationsverket kunna utvisa honom. Det var hans plan.

Hans demonstrationer mot Koranen, islam och muslimer saknar dock all form av intellektuella funderingar, filosofiska eller teologiska tankar, eller ens minsta lilla vettiga åsikt.

Han blev ingen opinionsbildare eller en folkhjälte i islamofobernas kamp mot islam. Han blev en pajas!

Salwan Momikas bedrifter

Vid flera tillfällen år 2023 brände Momika Koranen för att utrycka sitt påstådda hat mot islam. Aktionerna utfördes tillsammans med Salwan Najem, svensk medborgare som också är invandrad från Irak. Detta ledde till starka reaktioner från muslimer över hela världen, inte minst från Irak – de båda koranbrännarnas hemland.

Att säga vad man anser om till exempel islam – det är yttrandefrihet. Men att bränna en Koran är inget yttrande, det är en handling.

Bland annat ställer sig Salwan Momika utanför Stockholms moské på Södermalm. Demonstrationen ägde rum i anslutning till firandet av den muslimska högtiden Eid vid medborgarplatsen.

Momika och Najem fyller en Koran med fläskkött innan de tänder eld på den.

Så mycket fler bedrifter än detta har han inte lyckats med under sina 37 år.

Den som leker med elden

Att leka med elden är ett talesätt som menar att man ger sig in i något som man lätt tappar kontrollen över och som kan ge negativa konsekvenser. Om man leker med elden så slutar det lätt med att man bränner sig själv. I Salwan Momikas fall så har hans koranbränningar förvisso sårat och retat många människor, både muslimer och andra. Han har också kostat samhället miljontals kronor och andra resurser som kunde ha använts bättre.

Han vände ryggen till Gud och vände sig till Satan. 
Men Satan skrattade och svek honom. 

Räven | الثعلب | Al Thaelab om Salwan Momika

Men allt detta bleknar i jämförelsen med vad han har orsakat sig själv. Han har förminskat sig själv till en fullständig nolla. Han har gjort sig själv till en persona non grata – en icke önskvärd person. Ingen, inte ens de mest islamofobiska eller högerextrema personerna vill kännas vid honom.

Så talesättet att den som leker med elden oftast bränner sig själv – det är något Salwan Momika nu bittert får erfara. 

Koranbrännare söker asyl i Norge

Migrationsöverdomstolen har nu fastslagit att de inte kommer pröva fallet med koranbrännaren Salwan Momika. Migrationsverkets beslut att utvisa honom står därmed fast.

Salwan Momika flyttat till Norge. Kanske denna lilla ö utanför den norska kusten passar. Karta på ön som heter Helvetet.
Salwan Momika flyttar till Norge. Kanske denna lilla ö utanför den norska kusten passar honom. Ön heter Helvetet.

Nu lämnar koranbrännaren Salwan Momika Sverige för att söka asyl i Norge.

– Jag flyttar till ett land som tar emot mig och som respekterar mig. Sverige respekterar mig inte, sa han i en intervju till Expressen.

Personligen så tror jag att han har försummat sina chanser att få respekt någonstans i huvudtaget. Respekt är något man måste förtjäna.

Vad har koranbränningarna resulterat?

Svenska icke muslimer som många gånger är skeptiska eller till och med negativt inställda till islam tycks ha vänt en aning. Även hos dem så väckte dessa demonstrationer avsky och många ansåg att handlingarna var fel. 

Svenska muslimer hanterade också situationen mycket bra. Som islam och Koranen lär så behöll de flesta lugnet. Dämpade sina uppretade känslor och förlitade sig på Gud.

Så dessa hatiska yttringar och uppvisningar har resulterat i en större förståelse för islam och muslimer.

För Salwan Momika del blev resultatet det sämsta tänkbara. Men ta det lugnt Gud har en plan för alla.

Gud har en plan för alla

Gud har en plan för alla. Även för Salwan Momika. Jag tror att Gud har en plats där han slutligen kommer att få sitt permanenta uppehållstillstånd. Ett ställe som tar emot honom.

Det är en plats där han kan få utlopp för sitt intresse att bränna saker.

En plats som är betydligt varmare än både Sverige och Norge.

Därifrån blir han inte utvisad.

Och de [som inte ville tro] smidde onda planer, men [även] Gud smed planer – ingen smider bättre planer än Gud.

Koranen, Ali Imran 3:54
Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Nyaste
Äldst Mest röstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer
anonym
20 dagar sedan

Han kommer tillbaka till Sverige. Koranbrännaren Salwan Momika greps direkt av den norska polisen efter ankomsten till Norge. Salwan Momika utgör ett hot mot Norge enligt den norska säkerhetsmyndigheten, rapporterar Filter Nyheter, men Momika anser att det är han som är hotad.
”Utvisningen kommer att ske så snart de formella och praktiska arrangemangen är på plats”, skriver Oslo tingsrätt i sin dom.

Hoppas att han skickas hem till Irak.

Svensken
25 dagar sedan

Redan 2021 dömdes koranbrännaren Salwan Momika för olaga hot. Med en kniv i handen hotade han att mörda sin rumskamrat på ett flyktingboende. Han dömdes bara till skyddstillsyn och samhällstjänst. Hade han utvisats i samband med domen hade han aldrig blivit känd som koranbrännare i Sverige.

Tyson
25 dagar sedan

Han fejkade att han blev attackerad av en man med boxningshandskar i Södertälje. Det var uppgjort från början. Han tog ett par smockor för sakens skull. Han trodde att alla skulle tycka synd om honom. Ja, Momika är en riktig pajas.

YouTube Salwan Momika

Noor
25 dagar sedan

”En plats som är betydligt varmare än både Sverige och Norge.” Haha! 🙂

Bryssel
25 dagar sedan

Han var ansvarig tillsammans med Rasmus Paludan till att hotbilden mot Sverige blev förhöjd och som ledde till att två svenskar dödades i Belgien. Fler kunde det också ha blivit om inte regeringen lyckats hitta ett sätt att stoppa dem. Det är inte yttrandefrihet. Det är provokation.
Ska han få norrmän dödade nu för sin egna vinnings skull?

JustTrolling
25 dagar sedan

Hoppas att Norge sätter honom på nästa flyg hem till Irak.