Hoppa till innehåll

Berättelsen om Den Gudomliga älgen | Har Gud skapat älgen?

Berättelsen om den Gudomliga älgen. Jag var nyligen ute på en längre promenad i vår herres underbara natur tillsammans med en vän. Min vän, som är en bildad person, har svårt att acceptera att jag har blivit troende, vilket jag blev för ett par år sedan nu. Han gillade mina argument för ateism som jag hade tidigare men onekligen så känner han sig ganska provocerad av att jag nu är troende. Att jag dessutom är praktiserande muslim gör det tyvärr inte lättare för honom.

Den Gudomliga älgen
Den Gudomliga älgen.

Ut i vår herres hage

Min vän och jag tar en lång promenad ute i skogen. Vi pratar lite om allt möjligt men ganska snart kommer vi in på lite djupare och filosofiska ämnen. Vi har alltid haft spännande diskussioner men för ett par år sedan så var jag den som drev ateistiska tankar och argumenterade för dem. Jag var onekligen en god inspirationskälla då det var jag som övertygade min vän om ateism på den tiden.

I nästan hela mitt liv har jag varit ateist men för ett par år sedan så började mina tankar och funderingar öppna sig för att religion trots allt kanske kan innehålla vissa svar och förklaringar som inte annars gick att hitta. Hur jag sedan blev troende och slutligen konverterade till islam ska jag berätta om en annan gång.

Min vän stör sig på att jag har blivit troende och vill gärna provocera mig, men inte värre än att vi behåller en trevlig ton, om än lite livlig ibland.

Hur som helst, så är min vän onekligen intresserad av livets stora frågor och när vi går där ute i naturen så landar vårt samtal i frågor om universums och livets uppkomst. Han förnekar att det finns en skapare, en Gud, och hävdar Big Bang-teorin som förklaringen till universum uppkomst och att livet uppkom ur en sorts ur-soppa där olika molekyler i vattnet kolliderar och bildar den första levande cellen. Denna slumpmässigt skapade cell ska sedan börja dela sig för att skapa nya och fler celler. Cellerna klumpar sedan ihop sig så de bildar större organismer. Så fortsätter det sedan och dessa utvecklas sen till allt mer avancerade livsformer för slutligen resultera i de växter och djur, inklusive människan, vi känner i dag.

Jag svarar min vän att förutom att det var Gud – inte slumpen som skapade livet så har han för övrigt helt rätt och att det faktiskt går att läsa detta i Koranen. Detta står i Koranen som förkunnades för profeten Muhammed för 1 300 år sedan. Modern vetenskap kom fram till samma sak 1 200 år senare, under 1900-talet.

Jag tar fram min Koran-app på min iPhone och citerar koranen för honom:

INSER DE inte, de som vill förneka sanningen, att himlarna och jorden [en gång] utgjorde en enda, sammanhållen massa och [att] Vi skilde dem åt? Och [vet de inte] att Vi har låtit allt liv uppstå ur vatten? Har de då ingen tro?

Koranen, Al-Anbiya 21:30

Vännen förvånas över att det som han ser som ateistisk kunskap och vedertagen vetenskap bekräftas i Koranen. Jag förklarar för min vän att jag tror både på Big Bang och att livet på något sätt uppstod med en encellig organism. Men att detta var de verktyg Gud använde för att skapa allt. Alltså att det finns en skapare bakom allting och att både Big Bang och ur-soppan är skaparens verktyg. Skaparen är Allah – Gud.

Min vän håller dock fast vid att det inte finns någon skapare utan att allt som har hänt och alla livsformer som uppstått beror på hur ett par molekyler slumpmässigt kolliderade och orsakade den första levande cellen. Från den cellen har sedan allt liv utvecklats. Min vän hävdar att det inte finns någon Gud.

Mötet med den första älgen

Plötsligt händer något helt oväntat. Vi får ett fantastiskt möte ute i skogen. Vi möter de svenska skogarnas konung, den mäktiga älgen. Troligtvis så är det inte skogens konung själv men istället skogens drottning. En älgko. Plötsligt bara står hon där, kanske tio meter bort. Onekligen ett mäktigt möte som vanligtvis endast förunnas de som är ute efter att skjuta den stackars älgen.

Hon stirrar stint på oss i kanske en halv minut innan hon sakta lunkar i väg.

Både jag och min vän är helt förstummade av detta möte med den vilda älgen. Älgar finns överallt men det är ovanligt att du får ett så här nära möte med dem.

Efter att älgen har lämnat oss så uppstår en vad vi kan kalla filosofisk diskussion huruvida denna älg hade blivit till på grund av slumpmässiga kollisioner mellan molekyler och sedan naturens urval, eller om Gud hade sin hand med i detta.

Det var en vacker ståtlig älgko vi mötte. Ett levande djur med egna tankar, funderingar och uppfattningar om saker och ting. En av Guds skapelser enligt mig, men ett resultat av en slumpmässig evolution enligt min vän. Han vägrar att acceptera att det skulle finnas en intelligent skapare bakom denna älgs skepnad.

Jag frågar honom om det verkligen inte finns någon intelligent skapare bakom denna imponerande älg?

Min vän svarar ”Nej, det är slumpen, evolutionen och det naturliga urvalet som skapat den”.

Han anser alltså att livet uppstod av en slump och sedan har evolutionen genom miljoner år, format denna älg. Ingen intelligens bakom och inte heller någon mening med det. Endast slump och naturligt urval.

Vi möter en livs levande älg, på endast ett par meters avstånd, men min vän kan inte acceptera att det skulle kunna vara Guds skapelse. Han kan inte acceptera att det ligger någon form av intelligens bakom dess existens. Denna levande älg har alltså skapats från celler som utvecklats efter naturligt urval och slumpen.

Det kändes som om vi inte skulle komma längre i den diskussionen.

Mötet med den andra älgen

Plastfigur föreställande en älg
Plastfigur föreställande en älg.

När vi kommer tillbaks till platsen där våra bilar står parkerade ser vi att det ligger en liten märklig sak på marken. Jag tar upp den i min hand och ser att det är en liten leksak av plast som föreställer en älg. Vilket sammanträffande med två olika älg-möten på samma dag.

Jag frågar min vän:

Är denna skapad av någon?

Givetvis”, svarar han. ”Den är väl gjord i Kina som allt annat.

Är inte denna också skapad av slumpen och det naturliga urvalet?

Min vän tittar upprört på mig och jag förtydligar frågan:

Är det någon som har tillverkat denna lilla plastleksak föreställande en älg? Finns det en skapare av den eller har den uppstått då molekyler slumpmässigt slagits samman?

Självklart så är det någon som har skapat eller tillverkat den. Den kan inte bara hamna här av sig själv”, svarar han argt.

Jag borstar av lite jord och smuts från den lilla leksaksälgen och håller upp den mot honom och frågar:

”Så denna har en skapare, men varken du eller jag, den levande älgen vi träffade, eller skogen där vi hittade plastälgen har en skapare?”

Min vän svarar inte. Han står där en kort stund och tittar argt på mig. Sen sätter han sig i sin bil och kör i väg.

Kom ihåg: Gud har skapat allt!

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Nyaste
Äldst Mest röstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer
Chera
10 månader sedan

Jag vill heja dig och säga att Gud/Ellah älskar dig. Lycka till med allt du gör.