Hoppa till innehåll

Jag drömde om min far | Fick jag min fars välsignelse genom Gud i drömmen?

Detta handlar om en märklig upplevelse när jag drömde om min far. Finns det någonting vettigt bakom våra drömmar, eller är det bara slumpmässiga tankar som skapas av vår sovande hjärna? Är det våra minnen och tankar som bearbetas under sömnen? Drömtydning ses nog ofta som hokus-pokus eller rent nonsens men kan det vara så att våra drömmar verkligen fyller en vettig funktion? Kan det till och med vara så att Gud kommunicerar med oss genom våra drömmar?

Vad betyder drömmar? Jag drömde om min far och att jag träffade honom när jag besökte hans grav.
Vad betyder drömmar? Jag drömde om min far och att jag träffade honom när jag besökte hans grav.

Drömmar som sticker ut

Jag drömmer ofta. I bland flera gånger under samma natt. Nu vet jag att någon smart rackare som har läst en massa Illustrerad Vetenskap, eller tittat på Discovery Channel – vill kommentera; att vi alltid drömmer, men endast kommer ihåg ett fåtal av drömmarna.

Må så vara säger jag. Drömmarna jag inte kommer i håg vet jag ju ingenting om. Därför, när jag skriver drömmar fortsättningsvis, så handlar det om de drömmar jag minns.

De flesta av dem kan jag relatera till olika händelser i min vardag och jag tror att de just uppstår när hjärnan bearbetar olika saker. Ingen annan eller djupare innebörd där.

Men, ibland är det någon som verkligen sticker ut ur mängden. Jag vaknar och känner mig påverkad och upprymd. Drömmarna stannar kvar i minnet och bleknar inte bort som de andra kan göra. De här drömmarna gör ett starkt intryck på mig och jag känner att de har ett budskap. Ett budskap som jag kanske inte alltid ens kan förstå.

I bland upplever jag till och med att det är Gud som kommunicerar med mig. Det känns mycket övertygande just när jag vaknar men efter ett par timmar så kommer mitt tvivel. Om jag senare på dagen ska berätta om min dröm för någon så låter det plötsligt löjligt att Gud skulle ha talat till mig. Det känns som om jag försöker sätta mig själv på en piedestal, och att jag fantiserar om det hela.

Fast å andra sida så är ju just det Guds återkommande problem med oss människor; vilka tecken Gud än ger oss så tvivlar vi!

Jag drömde om min far i natt

I drömmen gick jag för att besöka min fars grav. Inget konstigt att jag drömde det, då jag nyligen faktiskt besökte den. Det var allhelgonahelgen och då besökte jag graven. Jag är muslim så jag varken firar eller ber för helgon. Men söndagen efter alla helgons dag är alla själars dag. Alla själars dag infaller söndagen efter alla helgons dag. Traditionellt är det den dag då vi minns och hedrar våra döda närstående. Det kan man göra oavsett om man är muslim eller kristen.

Hursomhelst: När jag drömde om min far är det en mycket tidig sommarmorgon, gräset är grönt och vått, och allting är insvept i en svepande dimma. Det är varken varmt eller kallt, allt är väldigt stilla och tyst. Det är precis det där ögonblicket mellan natt och gryning.

Jag är på begravningsplatsen där min far och några andra jag kände vilar. Det finns inget obehagligt eller kusligt utan allt är lugnt och fridfullt.

När jag kommer fram till min fars grav så finns den inte där!

Det är inte så att den är öppnad eller så. Den finns där inte alls. Inte heller någon minnessten eller andra tecken på att den någonsin har funnits där.

Det känns som om jag har tappat förståndet. Jag känner igen allt. Jag känner igen graven till vänster om där min fars grav borde ligga, och jag känner även igen den till höger så jag är onekligen på rätt plats. Det är en blandad känsla av maktlöshet och förvirring som fyller mig.

Mötet med min far

Plötsligt, som om från ingenstans, kommer min far gående.

Jag borde reagera med chock och minst sagt bli förvånad över att återse min, sedan många år tillbaka, avlidne far. Istället känner jag ett lugn och som om situationen är helt normal.

– Varför letar du där? frågade han och pekade mot platsen där hans grav borde finnas.

I drömmen promenerade vi sedan långsamt i väg. Jag berättade att jag hade konverterat till islam. Min far som var ateist när han levde lyssnade med stort intresse på min berättelse. Men han själv hade också mycket att berätta, främst om islamsk filosofi. Jag upplever ett band mellan oss, till och med ett starkare band än det som fans när han fortfarande levde. Jag känner att han ser mitt val att släppa in Gud i mitt liv, och att se att islam är den rätta vägen som en mycket positiv händelse. Min känsla är att han är nöjd med mina val. Han vet att jag är på rätt väg.

Slutligen kommer vi fram till ett stort träd. När vi går in under det så upplevs det som om vi är i en moské. Det ligger jättelika mattor på marken.

– Kaba, säger min far och pekar med handen.

Kaba är islams viktigaste helgedom. En muslim ska altid vända sig mot Kaba när han eller hon ber. Min far pekade ut riktningen.

Vi vänder oss båda mot Kaba och säger stilla;

– Bismillah…

Vi genomför en islamisk böneritual tillsammans.

Sedan vaknar jag. Klockan är 03:00 och det är fredag.

Koranen om drömmar

OCH JOSEF sade till sin fader: ”I drömmen såg jag elva stjärnor och solen och månen och jag såg dem buga sig till jorden inför mig!”

Koranen 12:4

Bibeln om drömmar

Sedan fick han en annan dröm som han berättade för sina bröder. ”Lyssna”, sade han, ”jag har haft en dröm till. Jag drömde att solen och månen och elva stjärnor bugade sig för mig.”

1 Moseboken 37:9

Drömmens betydelse

Jag drömde om min far i denna dröm, och det har jag nog gjort i andra också. Men, just denna drömmen påverkade mig mycket. Också innehållet i den, och upplevelsen jag hade gör att denna sticker ut.

Läs mer om: Drömtydning i Islam

Kanske var det min hjärna som spelade mig ett spratt eller har denna dröm en betydelse? Var det i så fall mitt undermedvetna som skickade mig ett budskap? Eller var det var det min salige far? Kommunicerar Gud genom drömmar?

Vad tror du? Lämna gärna en kommentar eller berätta om du har haft en liknande upplevelse.

Drömtydning:
Jag drömde om min mamma

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Nyaste
Äldst Mest röstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer
Anders Eriksson
5 månader sedan

Hej. Jag drömde om min pappa i natt. Han dog för snart ett år sen.
I drömmen kom han med mat till mig. Det var olika sorters mat typ kött och stora stekar men också frukt och efterrätter. Jag tror att det var vin också. Varken jag eller min pappa är muslimer.
Jag har drömt om pappa förut men denna drömmen kändes annorlunda.
Men jag kände mig väl till mods när jag vaknade.
Vet ni vad den drömmen betyder?

Vänliga hälsningar från Norrland