Hoppa till innehåll

Richard Jomshof | Värnar om Judar och homosexuella trots nazistiska värderingar?

Richard Jomshof är mot invandring men har själv invandrarbakgrund. Han vill sterilisera transpersoner samtidigt som han påstår sig bekämpa homofobi. Säger sig bekämpa antisemitism genom att hata islam. Han vill att vi ska tro att han inte har något emot judar trots sitt förflutna i nazistiska Nordfront. Han är en av nyckelpersonerna inom Sverigedemokraterna.

Illustration föreställande Sverigedemokraten Richard Jomshof.
Richard Jomshof är invandrarsonen som vill lära svenskarna vad som är genuint svenskt. Kan han inte få hata allt, väljer han att hata islam.

Vem är Richard Jomshof

Är han en stark personlighet med djupa filosofiska funderingar, värderingar och idéer där han orädd låter dessa kollidera och konfrontera varandra för att skapa nya kreativa lösningar? En politiker med nya visioner som vet vad som är bäst för Sverige?

Eller är han en medioker tänkare och en före detta gymnasielärare som vill dölja sin familjs bakgrund som invandrare till Sverige? Kanske det är så att denna person inte har den minsta lilla aning om vad Sverige är, vad Sverige alltid har varit, eller vad svenskhet innebär.

Är han den svenska politikern som vägra flyga med SAS sen han fick reda på att köttbullen kommer från utlandet?

Många spännande frågor, eller hur? Låt oss ta reda på svaren…

Från arbetskraftsinvandrare

Anmärkningsvärt om Jomshof är att han själv inte tillhör ”Sveriges ursprungsbefolkning”, det vill säga ”svenskarna” som han påstår äger ”rätten till sitt eget land”. Han är född Lohikoski med en finsk pappa från en familj av arbetskraftsinvandrare. Som 20-åring – samtidigt som han bytte namn – engagerar han sig i det högerpopulistiska Framstegspartiet, där också Björn Söder var aktiv.

”De fyras gäng” var:

 • Jimmie Åkesson
 • Mattias Karlsson
 • Richard Jomshof
 • Björn Söder

Jomshof lärde känna de övriga medlemmarna i det så kallade ”Fyras gäng” under sina lärarstudier i Lund. Han blev medlem i Sverigedemokraterna och kort därefter nämns han för första gången i pressen. Det är en artikel i SvD med rubriken:

”Extremhöger infiltrerar universitet”.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna var under 1990-talet starkt präglat av sina nazistiska rötter. Under de första åren följde också de Fyras gäng denna politiska linje. När Söder och Jimmie Åkesson blev invalda i partistyrelsen 1998 var ett av de första besluten att bjuda in den tidigare nazisten och SS-veteranen Franz Schönhuber som huvudtalare på partiets valupptakt.

Sen förstår de att de aldrig kommer att kunna växa som parti om väljare associerar dem med nazism. Sverigedemokraterna gör allt för att tvätta bort nazist-stämpeln och försöka framstå som ett seriöst politiskt parti. Tack vare ett ganska utbrett missnöje med den otroligt stora invandringen för ett par år sedan fick de stora framgångar i det sista valet.

Profilerar sig mot islam

Om man som politiker vill växa men samtidigt utrycker sitt hat mot allt och alla, då finns det inte så många som kommer att rösta på en.

Sverigedemokraterna har redan visat sitt hat och förakt mot judar, romer, invandrare, samer, socialdemokrater, vänsteranhängare, miljöpartister, homosexuella, transpersoner med flera. Räknar vi in alla dessa så inser vi att det finns inte många väljare kvar som vill lägga sin röst på SD.

Därför byter man taktik. Med Richard Jomshof i täten ska man nu försöka få det att se ut som om det inte är SD som är fienden till alla dessa judar, romer, invandrare, samer, socialdemokrater, vänsteranhängare, miljöpartister, homosexuella, transpersoner med flera utan det är islam och Sveriges muslimer. Därför vill de nu riva moskéer.

Det är enligt invandrarsonen Richard Jomshof, islam och muslimer som hotar allt det svenska. Det är alltså Sveriges muslimer som är homofober, judehatare och så vidare – inte Sverigedemokraterna.

Jomshof och hans lakejer är de som plötsligt står på demokratins och yttrandefrihetens sida, de är beredda att försvara Sverige mot antidemokratisk, antisvensk, homofobisk och antisemitisk propaganda. De ska bekämpa islam på samma sätt som de bekämpar nazism.

De ska bekämpa islam på samma sätt som de bekämpar nazism!

Vänta lite nu… De säger alltså att ”De ska bekämpa islam på samma sätt som de bekämpar nazism!”, och detta säger samma personer som gillar att sträcka armen i luften och ropa HEIL HITLER!

Jämförde islam med nazismen

Under ett samtal om religion och yttrandefrihet, inga ämnen som har så mycket med Sverigedemokraternas politik att göra, uttalade sig Richard Jomshof om islam och nazismen. I Almedalen säger han: ”Jag angriper det här på samma sätt som jag skulle angripa en växande grupp nazister”.

”Jag angriper det här på samma sätt som jag skulle angripa en växande grupp nazister”

SD:s Richard Jomshof i Almedalen om islams framväxt i Sverige

Undrar vad han menar med det? Menar han att han ska bli muslim? Han brukade ju själv dyrka nazismen.

En växande grupp nazister är troligtvis hur minst 75% av Sveriges befolkning vill beskriva Sverigedemokraterna. Där är han medlem och sitter med i partitoppen. Tänker han på samma sätt om islam? Vill Richard Jomshof bli muslim och vara en företrädare för svenska muslimer?

Tyvärr Richard Jomshof…

Islam är förvisso en religion öppen för alla, men jag tror inte att dina värderingar passar in där. Islam är kärleken och det sunda förnuftets religion. Att vara muslim innebär vissa förpliktelser som till exempel att visa respekt för andra människor.

Jag har full förståelse varför islam skrämmer dig. Islam är raka motsatsen mot det du representerar. Som muslim ska man visa respekt för människor, djur, vår natur och Gud.

Inte ens i dina tarvliga försök att spela an på att vara kristen eller att dela kristna värderingar kommer du i närheten av att lura någon. Dina värderingar hör inte hemma i någon religion. Lika lite som extremister, terrorister, pedofiler eller fanatiker hör hemma i kristendomen eller islam.

Kanske du kan lura några i din omgivning, men du lurar inte Gud.

Varför byter de namn?

Många av de som säger sig förespråka nationalism, det hederliga gamla Svearike, traditioner och allt det svenska, byter sina namn. Man kan fråga sig varför dessa personer som värnar om svenskheten och de svenska förfäderna som kämpat så mycket för att bygga denna nation – varför vill de dölja sina riktiga namn?

Några av dem tycks inte vara så där överdrivet nöjda över sina traditionella svenska namn. De hittar helt sonika på att nytt namn som fortfarande låter svenskt men klatschigare. Här vill man inte föra släktnamnet vidare och känner sig kanske för fin för att vara en vanlig svensk.

 • SS-veteranen Carl-Göran Edquist bytte namn till Carl-Göran Borgenstierna
 • SD:aren Johan Axelsson bytte namn till Johan Rinderheim
 • SD:aren Hannu Jansson bytte namn till Adolf Arbelius

Några andra glömmer helt bort det svenska och låter sig istället inspireras av nazityskland.

 • NRP-aktivisten Kenneth Johansson bytte namn till Göring Johansson
 • NRP-aktivisten Hans Pettersson bytte namn till Himmler Pettersson

Sen har vi personer som vill framstå som mera svenska än vad de verkligen är.

 • SD:s partisekreterare Richard Lohikoski bytte namn till Richard Jomshof

Invandrarsonen Richard Lohikoski

Invandrarsonen Richard Lohikoski verkar inte vara så nöjd över sin finska bakgrund och efternamnet som gör honom och andra ständigt påminda om det. Han har även hetat Johansson men det traditionella och ursvenska namnet föll tydligen inte heller i smaken.

Det tagna namnet Jomshof tycks vara ett helt nytt och påhittat namn. Det har en tysk klang men det är svårt att veta om det ska ha någon betydelser. Det finns gamla vikingasägner om Jomsvikingar. De skulle bland annat kontrollerat landområden i det som är dagens norra Polen och Tyskland. Hof betyder gård på tyska. Det är inte ovanligt att Sverigedemokrater och andra så kallade nationalister försöker visa en påstådd samhörighet mellan deras ideologi och vikingarna. Även en viss epok av Tysklands historia brukar locka dessa personer.

Därför är det ett ganska finurligt namn på en Sverigedemokrat.

Sverigedemokraternas partisekreterare

Richard Jomshof var Sverigedemokraternas partisekreterare 26 februari 2015–1 oktober 2022). Hans företrädare var Björn Söder och efterträdare är Mattias Bäckström Johansson.

Uttalanden från SD:s partisekreterare

Björn Söder

 • 2007 | Beskrev homosexuella, bisexuella och transpersoner som “sexuella avarter” i nättidningen SD-Kuriren. I samma text jämfördes homosexualitet med tidelag och pedofili av Söder som då var partisekreterare.
  2014 | Utrycker tvivel judars, kurders och arabers rätt att kalla sig svenskar.
 • 2018 | Samer och judar är inte svenskar.
 • 2023 | Anklagar Pride för att ha “nära och legitima” kopplingar till pedofili och “barns involvering i vuxnas sexuella värld”. Han gick även till attack mot statsministern och talman Andreas Norlén (M) efter att de uttryckt stöd till paraden under veckan.

Richard Jomshof

 • 2013 | Jomshof hävdade i en integrationsdebatt att våld i förorten beror på islam.
 • 2013 | Han påstår att Islam har ett motsatt budskap mot kristendomens kärleksbudskap.
 • 2013 | Richard Jomshof påstår att islam inte är kompatibelt med frihet, jämställdhet eller demokrati.
 • 2014 | Påstår att en majoritet av världens (1,8 miljarder) muslimer är terrorister.
 • 2018 | Transpersoner som inte steriliseras eller kastreras är en ”freakshow”. Det menar SD-toppen Richard Jomshof.
 • 2021 | Medverkar i SVT:s debattprogram Sverige Möts där han kallade islam ”en avskyvärd ideologi och religion”.
 • 2023 | Jämförde islam med nazismen.
 • 2023 | Kallar islam för ”antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”.
 • 2023 | Vill sänka straffåldern till 13 år, införa utegångsförbud och få invandrare att lämna Sverige, säger Richard Jomshof – själv son till en invandrare.

Richard Jomshofs bästa groda

Egentligen ska man inte skratta åt personer som Richard Jomshof. En inskränkt, trångsynt, maktsökande och hatisk person med politisk makt kan bli mycket farlig. Men låt oss hoppas att SD:s period med en massa missnöjesröster snart är över. Alla bör få ha sina uppfattningar och åsikter, även om de mest handlar om att hata andra människor men de hör inte hemma i svensk politik.

Vi vet att Sverigedemokraternas politik går ut på att utmåla sig själva som offer i en värld där endast de vet vad som är bäst för Sverige. Det berättigar dem att hata allt och alla som inte håller med dem.

Läs mer om: Sverigedemokraterna vill ha ensamrätt på att hata.

Hatar flygbolaget SAS

Denna historien är ett par år gammal men den är så otroligt bra då den verkligen visar vilka stollar Richard Jomshof och vänner är.

Det var en reklamfilm som Flygbolaget SAS släppte år 2020. Som jag minns den så var det en ganska dålig reklam. Syftet med den var väl att marknadsföra flygbolaget som ett internationellt företag, med många internationella destinationer och kulturer. Men samtidigt lade man till en liten poäng om att kultur och traditioner sällan är något som bara uppstår av en slump. De uppstår när olika erfarenheter möts. De erfarenheterna tar man med sig hem och de blir då en ny tradition.

I filmen hävdar SAS att inget är genuint skandinaviskt och att till exempel smörrebröd är nederländskt och att köttbullar kan komma från Turkiet. Det framgår också att varken midsommarfirandet eller demokrati är några svenska påfund.

Richard Jomshof gick fullständigt i taket över att flygbolaget påstår att många skandinaviska traditioner som midsommar och demokrati har sitt ursprung i andra länder.

Jomshof skrev på sin Facebooksida att han fortsättningsvis tänker bojkotta SAS och aldrig mer flyga med flygbolaget. Han betecknar kampanjen som självhat och nonsens.

Jomshof mot verkligheten

I hans världsbild var allt från köttbullar till demokrati genuint svenska påfund. Tanken på att detta skulle vara lika lite genuint svenskt som han själv är, bar emot honom så mycket att han fick avfärda det som nonsens. Den grymma verkligheten är att till exempel köttbullarna liksom kåldolmarna är från det Osmanska riket, alltså dagen Turkiet.

Det går givetvis att skratta åt detta men det skrattet kan också sätta sig i halsen när man betänker att en person som reagerar så här över köttbullens ursprung, att den personen är Justitieutskottet ordförande i Sveriges regering!

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer