Hoppa till innehåll

Jimmie Åkesson vill riva moskéer | Påstår sig hata allt som Sverigedemokraterna står för

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, vill riva moskéer. Han vill att staten ska konfiskera och sedan riva moskébyggnader därför att där sprids antidemokratisk, antisvensk, homofobisk och antisemitisk propaganda. Är det verkligen moskéer han åsyftar? Det låter i mina öron som om det är Sverigedemokraternas möteslokaler han menar.

Karikatyr på Jimmie Åkesson och texten: "Jimmie Åkesson vill ändra grundlagen och riva moskéer".
Jimmie Åkesson vill riva moskéer därför att där sprids antidemokratisk, antisvensk, homofobisk och antisemitisk propaganda. Det låter i mina öron som om det är Sverigedemokraternas möteslokaler han menar.

Sverigedemokraterna

Låt oss först titta lite närmare på Sverigedemokraterna som Jimmie Åkesson är ledare för. Partiet påstå sig vara ett nationalistiskt, socialkonservativt och högerpopulistiskt politiskt parti i Sverige. Partiet betecknar sig som socialkonservativt med en nationalistisk grundsyn. Kanske lite svårbegripliga ord i vissas öron. Ännu mer obegripligt blir det när man förstår vad orden betyder men inte ser vad de har på Sverigedemokraternas partiprogram att göra.

 • Nationalistiskt kommer från nationalism som är en politisk ideologi som grundar sig i tanken på en nation med en särskild gemenskap hos dem som lever inom dess gränser. I modern nationalism som grundar sig på idéer från 1890-talet finns det inget större utrymme för det som anses avvika från nationalismens ideologier. Så andra politiska ideologier, religioner men även ekonomiska eller sociala idéer som inte följer de nationalistiska tankarna är ett hot. Demokrati och religionsfrihet är absolut motsatser till nationalism.
  Men när Jimmie Åkesson vill riva moskéer så kan man undra på vilken nationalism det grundar sig på. Sverige (eller det som vi i dag kallar för Sverige) har genom hela sin mångtusenåriga historia aldrig varit ett isolerat land. I stället har det utmärkt sig just för sitt intresse av andra kulturer och dess förmåga att ta emot dem till att bli en del av svensk kultur. Svensk nationalism är möjligen att inte vara särskilt nationalistiska.
 • Socialkonservativt är en politisk åsikt som betonar traditionella ledarskap och regler framför rätten att vara eller tänka på annat sätt inom samhället. Socialt konservativa är människor som gillar gamla traditionella sätt att leva och tänka, som till exempel hur äktenskap och familjeliv fungerar, könsroller, sexualitet, nationell stolthet och även religiösa traditioner. I det svenska socialkonservativa begreppet ingår då som enda religiösa samfund den evangelisk-lutherska Svenska kyrkan. Det är inte tron på Gud man stöttar främst, utan snarare traditionerna som kyrkan och staten vill ha monopol på. När Jimmie Åkesson kallar sig för socialkonservativ och säger att han vill riva moskéer ser han då i sin vision hur den Svenska kyrkan åter få monopol på religion i Sverige? Känner han då ens till det mest grundläggande i svensk historia. Känner han till att ungefär var femte svensk lämnade landet till bland annat USA? Känner han till att de främsta orsakerna till detta var fattigdom, förtryck och total avsaknad av religiös frihet?
 • Högerpopulistiskt är ett annat knepigt ord som troligtvis endast ett fåtal begriper, om ens någon. Ordet är sammansatt av ordet höger och populism.
  Delordet populism (populus på latin) betyder folk. I politik betyder det att man vill dela in befolkningen i en politisk (och eventuellt religiös) elit som har all makt över folket. Det finns alltså ett gap mellan de med ledarskap och vanliga medborgare. Ett vi-mot-dem-tänkande (folket mot eliten, svenskar mot invandrare, kristna mot muslimer). En populistisk politiker påstår sig så klart att vara en av folket. När folket är övertygat om detta så tar politikern själv makten över dem. Där brukar folkligheten ta slut och istället blir han eliten.
  Ordet höger syftar ofta på nationalism med betydelsen att staten utgör en nation, ett land som består av en utopisk fantasibild av en etisk, kulturell och religiös grupp medborgare.
  Högerpopulism bygger alltså på en politik som påstår sig vara på det vanliga folkets sida mot allt som är deras fiender. Till exempel invandring, annan kultur, annan religion, annan politik och till och med demokrati.

Problematiska politiska begrepp

Så med högerpopulism menar Sverigedemokraterna att de står på folket sida men när de samtidigt påstår sig vara socialkonservativa så ger de sitt stöd till ett Sverige som leddes av en politisk elit och Svenska kyrkan. Det är i huvudtaget svårt att första vad Sverigedemokraterna menar med nationalism. Exakt vilka era av svensk historia och Sverige som nationalstat vill de lyfta fram?

Den som har åtminstone grundläggande kunskaper i Sveriges historia vet att Sverigedemokraternas bild av sig själva och deras politik som någonting typiska svenskt är helt fel. Ska man påstå sig vara nationalist så får man lägga lite tid på att studera landets historia.

Varför riva moskéer

Så, Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vill riva moskéer. Skälet till detta är enligt honom själv att där sprids antidemokratisk, antisvensk, homofobisk och antisemitisk propaganda.

Låt oss nu ta en titt på de här punkterna och se vad de har för betydelse för Jimmie Åkesson och hans parti:

 • Antidemokratisk är väl en av de vanligaste tankarna som just Sverigedemokraterna väcker hos folk. Deras högerpopulistiska profil är väl inget som främjar demokratin? I en moské ber man för en bättre värld. På Sverigedemokraternas möten ber man om en sämre värld.
 • Antisvensk propaganda är enligt ledaren Åkesson när någon yttrar sig och har en åsikt som inte passar passar Sverigedemokraternas politik. Anti betyder mot. Så om någon är antisvensk så är han eller hon mot Sverige. Jag har svårt att förstå hur någon kan tro att nästan en miljon muslimer i Sverige, varav en majoritet är invandrare som har lämnat allt i sina hemländer för att komma hit: Varför skulle de vara antisvenskar? Eller emot Sverige? Muslimerna ber till Gud fem gånger om dagen oavsett om de har en moské eller inte. Men moskén är viktig för sammanhållningen i församlingen men också för att icke-muslimer ska hitta till Gud. Islams välsignade ingång i Sverige kan man på sätt och vis kalla för socialkonservatism då svenskarna historiskt sett var ett mycket religiöst och troende folk.
  Högerpopulistiskt politik däremot är onekligen antisvensk då den bygger på att resa folket mot ordningen och demokratin.
 • Homofobisk propaganda ser vi mycket av från Sverigedemokratiskt håll som gång på gång jämfört homosexualitet med pedofili och tidelag. I Bibeln kan man läsa: ”Du ska inte ligga med en man som en man ligger med en kvinna. Det är avskyvärt. Tredje Mosebok 18:32”, och i Koranen: ”Ni går, upptända av lust, till män i stället för till kvinnor! Nej, ni driver verkligen era utsvävningar för långt! Al-A’raf 7:81”. Det är inte homofobi, det är religiösa läror. Så att upplysa någon om vad som står skrivet i Bibeln eller i den Heliga Koranen är inte homofobiskt även om texten kan uppfattas hård för en del personer. Så även om många muslimer anser att homosexualitet, inte att vara homosexuell – utan homosexuella handlingar är fel, så måste alltid en muslim visa respekt för andra människor. Homofobiskt beteende är respektlöst och inte förenligt med islam.
  Dessutom så finns det inom islam många olika åsikter. Även olika åsikter om homosexualitet. En del menar till exempel att det som beskrivs i Bibeln och Koranen är otukt och hor mellan män för det sexuella nöjets skull, medan ett modernt samkönat förhållande kan istället bygga på sann kärlek.
 • Antisemitisk är man, förmodar jag, om man är emot semitiska folk. Om man inte gillar dem eller kanske inte vill veta av dem i huvudtaget. Semiter nämns första gången i Bibelns Första Mosebok (10:21–31) och de är ättlingar till Noas son Sem – där av namnet. Folket hade sitt ursprung på Arabiska halvön och spred sig därifrån till Egypten och Nordafrika. Men även norrut till områden där dagens Israel, Syrien, Jordanien och Irak ligger. Semitiska språk talas i dag av nästan 460 miljoner människor i stora delar av Mellanöstern, Nordafrika och Östafrika. De mest kända språken i gruppen är arabiska som talas av 290 miljoner och är Koranens originalspråk, Hebreiska som är officiellt språk i Israel och talas av 9 miljoner, och arameiska talas i dag av högst 1 miljon men var det språk Jesus talade.
  Islam är en religion dit Gud välkomnar alla människor. Där finns inget folk som är utvalt eller står närmare Gud än något annat. Ungefär en femtedel av världens alla muslimer är semiter varav den största gruppen är araber. Tillsamman med Jesus och andra profeter så var även profeten Muhammed semitisk. Varför tror Jimmie Åkesson att moskéer sprider antisemitisk propaganda? Är det verkligen därför han vill riva moskéer?
  Antisemitism är nog någonting Sverigedemokraterna är duktigast på. Fast, de är ju inte ens särskilt duktiga på det heller. Sanningen är att de skäms själva över sin politik eftersom de vet att den inte går hem hos svenskar. Troligtvis för att den är ganska antisvensk. Eftersom de strävar efter att vara populistiska så måste de ljuga för sina anhängare. Att hata judar har blivit passé. Det finns inte tillräckligt många väljare i Sverige som skulle få in dem i riksdagen med judehat på agendan. Därför låtsas de att brinner för judiska rättigheter för att samtidigt försöka sudda bort irriterande naziststämplar som av någon anledning följer partiet. Det finns nog inte en endaste Jude i Sverige som på fullt allvar tror att Jimmie Åkesson och hans parti endast vill riva moskéer. Varför skulle han lämna synagogan i fred? Varför riva när man kan bränna?

I Hitlertyskland rev man synagogor. Nu vill SD riva moskéer.

Morgan Johansson, Socialdemokrat

Sverigedemokraterna vill riva moskéer

Jimmie Åkesson, ledaren för Sverigedemokraterna, vill riva moskéer. Tillsammans med hans partikamrat Richard Jomshof driver de nu en intensiv hatkampanj mot islam. Muslimer är de nya judarna. Är det någonting som bör bekymra dig som är muslim, eller kanske dig som inte är muslim men värderar svenska ideal som demokrati, valfrihet och religionsfrihet?

Nej, lägg inte er energi på det negativa utan stå upp för ett bättre Sverige – inte för antisvenska populistiska nationalister.

När någon hatar så får den några få anhängare. Men, de flesta moderna och bildade människorna vänder ryggen till hatet. De som ställt till med Koranbränning har försökt sprida hat, förakt och lögn om islam och om muslimer. Men deras ondskefulla och meningslösa budskap gick fel.

Undersökningar visar att svenskar över lag är mer positivt inställda mot Koranen, muslimer och islam nu än vad de var innan deras uppvisning i respektlöshet och hat. Det finns ondska överallt men Guds kärlek är större!

TROENDE! Stå fasta på Guds sida som vittnen för rätt och rättvisa och låt inte avoghet mot människor förmå er att avvika från rättvisans väg. Gör rätt – det ligger gudsfruktan närmast; Gud är väl underrättad om vad ni gör.

Koranen, Al-Ma’idah 8:9

Allahu akbar – Gud är större!

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
7 Kommentarer
Nyaste
Äldst Mest röstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer
Göteborgaren
5 månader sedan

Perfekt beskrivning av sverigedemokraternas (SD) politik!
Jag är inte troende men har inte något emot islam eller någon annan religion.

STOPPA SD!
5 månader sedan

Trots att få av partiets medlemmar och väljare är troende eller regelbundna kyrkobesökare vill partiet framstå som ett parti med kristna värderingar. De försöker spela någon form av hel-ylle-kristen-svenskhet, men egentligen så är de bara en bunt bondläppar.
Jag är inte muslim men inte heller islamofob. Definitivt inte SD!

Sahli
5 månader sedan

Varför tror du att Jimmie Åkesson hatar muslimer så mycket?

FD SD
5 månader sedan

Jag var skeptisk mot det du skrev om att SD kallar sig nationalistiskt, socialkonservativt och högerpopulistiskt parti. Men sen såg jag att det stämmer enligt deras hemsida.
Jag gillar verkligen hur du vänder på begreppen och visar att de inte har en blekaste aning om vad de säger.
Jag skäms fortfarande över att jag faktiskt har röstat på dem tidigare!
Tack för en intressant blogg!