Tända ett ljus, alltså ett levande ljus, kan man göra av många olika själ.. Är det okej att tända ljus enligt islam? Många människor älskar att tända ljus av olika anledningar. Inte minst under vintern och det mörka halvåret här i Sverige är det onekligen en mysfaktor med levande ljus som lyser upp både inne och ute. Det är även populärt med doftljus som sprider en stämningsfull doft runt sig. Jag delar in bruket att tända ljus i två olika kategorier; den ena är när man tänder ljus av praktiska eller trivsel själ, den andra när man gör det i en form av tillbedjan – till exempel vid en grav.
Får muslimer tända ljus hemma?
Jag ser ingen skada i att använda dessa trivselljus eller doftljus så länge man inte har för avsikt att imitera icke-muslimska traditioner eller riter. Ingen stans i Koranen finns det någon text som förbjuder oss att använda ljus eller någon annan ljuskälla. Därför är det ingen skada att använda dessa ljus eftersom de används som en dekoration och trivsel i hemmet.
All borde ha några ljus och en ask tändstickor hemma i händelse av strömavbrott. Ljus kan givetvis även användas som ljuskälla.
Tända ljus på torsdagar
Några tänder ljus på torsdagar i tron att de rättfärdigas själar kommer att besöka dem. Detta är en ogiltig och grundlös tro. Att tända ljus för detta ändamål är ett otillåten handling, som i sig är en slöseri och otillåtet.
Förstärka bönen med levande ljus
Vad som krävs för bönen är din uppriktiga och ärliga avsikt att be. Då kommer dina böner att höras och du kommer att känna att du är nära Gud. Det behövs inga ljus för att komma nära Allah, då han är dig sämre än din egna pulsåder.
VI HAR skapat människan och Vi vet vad hennes själ viskar till henne; ja, Vi är närmare henne än hennes egen halspulsåder.
Koranen, Qaf 50:16
Varför skulle någon behöva ett ljus för att försätta bönen? Profeten har lärt oss den enklare vägen och den kostar inte ens ett öre: bara genom att räcka upp våra händer.
Anas berättade, ”Profeten höjde sina händer (i åkallan) tills jag såg vitheten i hans armhålor.”
Sahih al-Bukhari, Hadith 6341
Får muslimer tända ljus vid graven?
Jag ställde mig själv denna fråga för ett år sedan då jag var på väg att besöka ett par gravar. Flera muslimer jag frågade berättade att de absolut brukade tända ljus vid gravar, men en imam jag frågade var direkt mot det. Det är ingen islamisk tradition att tända ljus och som muslim ska man ta avstånd från andra religioners seder om de inte är en del av islam.
Det är mycket viktigt att förstå att graven endast innehåller de fysiska resterna av den avlidna. Den kropp som Allah lånade ut.
Av denna [jord] har Vi skapat er och till den låter Vi er vända tillbaka och ur den skall Vi [kalla] er att stiga fram ännu en gång.
Koranen, Taha 20:55
När ett liv slocknar så är det helt i Guds händer. Varken du eller dina böner kan ändra någonting för denna person.
Det är en stark kristen tradition att tända ljus vid någons grav. Det kan ske hela året men vanligast är det runt allhelgonahelgen på Alla helgons dag och Alla själars dag. Denna helg är den som lockar till sig flest kyrkobesökare på hela året efter julhelgen.
Den kristna traditionen att tända ljus på gravar är för att hjälpa den döde att hitta rätt i livet efter detta. En helt absurd tanke att vi levande människor skulle kunna påverka det som sker efter döden.
Att tända ett ljus har ingen islamisk betydelse, även om vissa muslimer kan ha anammat kulturen att göra det.
Om du tänder ett ljus för att tillbe den döde, eller tror dig kunna påverka dess öde så är det onekligen en handling som är fel, det är haram.
Om du tänder ljuset för din egna skull så ser jag personligen inte att det behöver vara fel. Men då det kan misstolkas så är det troligtvis bättre att låta bli. Man kan givetvis besöka en grav utan att tända ljus!
Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!