Hoppa till innehåll

Hur blir man Muslim? Islams trosbekännelse – shahada

Hur blir man Muslim? Du behöver inte göra något examensprov eller tillhöra ett visst folk. Till Islam är alla välkomna. Erkänner du Gud så är du nästan framme vid ett av dina viktigaste val du kanske gör i ditt liv. Läs hur man konverterar och erkänner sig till islam.

Hur blir man Muslim? Ordet Shahada, som betyder att observera, att vittna om, eller intyga på Arabiska.
Ordet shahada är ett substantiv som härrör från verbet shahida som betyder att observera, att vittna om, eller intyga.

Shahada (med arabisk skrift شهادة) är den muslimska trosbekännelsen och en av islams fem pelare. Ordet shahada är ett substantiv som härrör från verbet shahida som betyder att observera, att vittna om, eller intyga.

Islams fem pelare

Islams fem pelare, eller plikterna som de också kallas, utgör grunden för islams lära och som måste fullgöras av alla muslimer. Profeten Muhammed kallade dem för pelare som bär upp islam och det finns en hadith som beskriver pelarna.

De fem pelarna är islams kärna, övertygelser och seder:

 • Trosbekännelsen (shahada)
 • Bönen (salat)
 • Allmosor (zakat)
 • Fastan (sawm)
 • Pilgrimsfärd (hajj)

Den första av dessa pelare är Shahada – Trosbekännelsen. Alltså bekänna sig till islam genom att erkänna att det endast finns en Gud och att Muhammed är hans sändebud. Om man inte menar detta från sitt hjärta, så kan man inte bli muslim. Därför kan man aldrig bli tvingad till att bli muslim.

Shahada på svenska och arabiska

أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ ٱللَّٰهِ
Ašhadu ʾan lā ʾilāha ʾilla -llāhu, wa-ʾašhadu ʾanna muḥammadan rasūlu -llāh

Jag vittnar om att det inte finns någon gud utom Gud och jag vittnar om att Muhammed är Guds sändebud

Hur blir man muslim?

Vem kan bli muslim? Alla som förstår innebörden av Shahada, vilket är en förutsättning, och önskar att tro på endast En Gud (Allah) och att följa Muhammeds väg, frid vare med honom, är kvalificerad och behöver göra sin Shahadah så snart som möjligt.

Varför ska man bli muslim? Det finns så många goda själ att bli muslim att jag inte kan ta upp dem alla här. Islam är en religion som du praktiserar i vardagen. Inte endast en timme på söndagar. Du har en del plikter inom islam som du bör följa som muslim. Men, det är inte endast de som räknas. Allt gott du gör räknas som tillbedjan och tillfredställer Gud. Till exempel, om man arbetar för att ge ett gott liv åt sin familj, är detta tillbedjan. Dessutom, om man hjälper andra eller matar ett djur, är detta tillbedjan. Om han ens ler för sin vän, så kommer detta att vara tillbedjan. Islam gör dig till en bättre människa, och att vara en bättre människa belönas med ett bättre liv.

När ska man bli muslim? Så snart som möjligt efter att en person känner till och tror på Gud, Hans budbärare och islam som ett sätt att leva, blir det en skyldighet att förklara detta inför Gud och vittnen (om möjligt).

Hur blir man muslim? Steg för steg:
Det finns flera olika sätt och traditioner för att bli muslim. Här beskriver jag hur jag gjorde min Shahada.
Det var inför en Imam, men inte i en moské. Det kändes jordnära och enkelt men samtidigt högtidligt och värdigt.
För mig var det mycket känsloladdat och kändes verkligen som en pånyttfödelse.

Dock är det inte tillräckligt att uttala Shahada, vare sig det är privat eller inför vittnen. Utan det krävs att man tror på det av hela sitt hjärta med en fast övertygelse.

Att utföra shahadah

Tid som behövs: 5 timmar och 20 minuter

Man kan utföra trosbekännelsen på olika sätt. Egentligen så räcker det med att göra punkt 4 här nedan. Men de flesta önskar nog att göra det lite mer högtidligt än så. Det finns nog många olika traditioner och rekommendationer men jag tror att ungefär som jag beskriver här är det vanligaste.
Det känns högtidligt och värdigt för ett så viktigt beslut, att bli muslim, och därför var det så här jag utförde min shahadah. En imam och min blivande fru var mina vittnen.

Shahadah Steg för steg:

 1. #1 The Ghusl

  Ghusl (arabiska: غسل) är en arabisk term för rituell rening av hela kroppen som är obligatorisk före utförandet av olika ritualer och böner. Detta är symboliskt för att tvätta bort tidigare misstag och synder och förbereda sig på att bli förlåten av Allah för allt som har hänt fram till denna punkt.
  Detta är inte obligatoriskt, men är ett mycket bra steg och kan också göras efter Shahada så snart som möjligt.

 2. #2 Vittnen

  Det är att föredra att ha någon närvarande, till exempel en Imam som vet om att ge Shahada, men om inte det är möjligt kan vem som helst vara vittne om de är en mogen muslim och förstår vad som sägs.

 3. #3 Förklaringen och förståelsen

  Personen måste förstå vad som sägs och vad det innebär att vara en muslim som utövar sann islam och det fridfulla livet utom dem.

 4. #4 Deklarationen

  Först, att säga innebörden av Shahadah på deras språk eller ett språk de kan förstå.
  Viktigt: Om de inte riktigt förstår innebörden är detta allvarligt.
  På svenska: ”Jag vittnar om att det inte finns någon gud utom Gud och jag vittnar om att Muhammed är Guds sändebud.”
  För det andra, upprepa Shahadah på arabiska, högt och inför vittnen.
  På arabiska: أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ ٱللَّٰهِ
  Translitteration: ”Ašhadu ʾan lā ʾilāha ʾilla -llāhu, wa-ʾašhadu ʾanna muḥammadan rasūlu -llāh

 5. #5 Pånyttfödd

  Konvertiten är nu muslim. Han eller hon kommer då att finna sig själv varande som en pånyttfödd. Detta kommer att få honom eller henne att sträva efter att förbättra sin karaktär och komma närmare perfektion. Ljuset från den levande tron kommer att fylla hennes hjärta tills hon förkroppsligar den sanna tron.

Svensk konverterar till islam

En kort film som visar hur man konverterar och bekänner sig till islam. Du behöver varken behärska arabiska eller kunna Koranen utantill. Det enda du behöver är att känna i ditt hjärta att du vill ändra ditt liv till det bättre genom att släppa in Gud. När du väl släppt in Gud i ditt liv så kommer allt annat att falla på plats. Det kanske tar tid men islam handlar bland annat om att ha tålamod.

Film som visar hur enkelt det är att konvertera till islam. Ett enkelt val som ändrar hela ditt liv och det bortom det.

Efter trosbekännelsen

Vad ska man göra efter att ha uttalat trosförklaringen (Shahada) och man har blivit muslim? Man ska känna till det sanna idéen bakom denna förklaring att det bara finns en herre, Gud, och man ska acceptera Profeten Muhammad som den siste av Profeterna och följa dess fordringar.

Man ska uppföra sig därefter och låta den sanna tron finnas i allt man gör och säger.

Frågor om att konvertera till islam

Kan alla bli muslim?

Islam är en religion för alla människor. Det finns inget utvalt folk utan Gud vill att alla blir muslimer. Många tror att islam är en arabisk religion på grund av ursprunget och språket i Koranen. Världens största muslimska land är Indonesien. Alla som tror på en Gud, och bekänner Muhammed som Guds budbärare kan bli muslim.

Hur många muslimer i sverige?

Ungefär var tionde svensk bekänner sig i dag till islam, vilket betyder att det finns ungefär en miljon muslimer i sverige. En stor del av dessa är imigranter, men många är också de som är födda av imigranter. Den person som är född i sverige är så klart svensk. Det kan det knappast råda några tvivel om. En stor del av de som bekänner sig till islam är alltså svenskar. Dessutom har vi en växande skara av svenkar utan muslimsk bakgrund som väljer att bekänna sig till islam. Precis som när kristendomen gjorde sitt intåg i Vikingarnas land för tusen år sedan, så kommer islam att göra underverk i vårt moderna sverige nu.

Jag vill bli muslim men jag festar och dricker alkohol

Den kompletta frågan här var: ”Jag vill bli muslim men jag festar och dricker alkohol vilket jag inte helt vill sluta med just nu. Kan jag ändå bli muslim?”.
Jag är varken imam eller bildad inom islam så jag vet inte vad som är korrekt. Enligt min personliga uppfattning så vet du onekligen att du gör fel. Men om jag förstår dig rätt så känner du också behov av att göra rätt. Låt mig vända på frågan.
Om du syndar men bekänner dig till Gud och islam, eller om du syndar och förnekar Gud – vilket är rätt?
Givetvis ska du bekänna dig till islam. Gud förlåter dina synder när du ångrar dem.

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Nyaste
Äldst Mest röstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer
Roger
1 år sedan

Min storasyster blev muslim för hon skulle gifta sig med en arab. Först var våra föräldrar jättearga men nu gillar de honom. Syrran säger att hon trivs jättebra med att vara muslim och att det är bra att be.
Hon tycker att jag också borde börja be för det skulle hjälpa min adhd.
Vänliga hälsningar från Roger

1 år sedan
Svara till  Roger

Hej Roger,
Vilken resa du, din syster och era föräldrar har varit med om. Det är inget ovanligt att man som muslim bemöts med misstro, eller till och med hat. Men Gud sprider ljuset via de som tror och det har tydligen nått era föräldrar. Bönen är jätteviktig och förutom det andliga så har den både fysiska och psykiska fördelar.
Jag vågar inte lova att bön kan hjälpa dig med dina problem av ADHD, men jag tror faktiskt att det är möjligt. Bönen hjälper att koncentrera sig och att till exempel kolla bort stress.
För att be så måste du dock ha en tro, och en seriös avsikt med bönen.

Med vänlig hälsning, Adam

Micke
1 år sedan

Hej. Jag tycker att du får det att låta väldigt lätt att konvertera till islam och bli muslim. Nästan som någonting man gör på 5 minuter?
Krävs det verkligen inte längre studier och kunskaper för att bli muslim?

Hälsningar Micke

1 år sedan
Svara till  Micke

Hej Micke,
Jag förstår hur du tänker och jag trodde själv att det nödvändigtvis skulle vara en lång prosess att konvertera till islam och erkänna mig som muslim. Men om man känner att man har tillräckligt med kunskap för att förstå innebörden av Shahada och känner i sitt hjärta att man vill konvertera, så är man mogen att göra det. Varför vänta med någonting som är gott? Som muslim fortsätter du sen att läsa och lära i resten av ditt liv. Jag var ganska påläst redan innan jag ens funderade på att konvertera till islam. Jag har i hela mitt liv varit intresserad av religion, och läste både Bibeln och Koranen, redan när jag var ateist.

Med vänlig hälsning, Adam