Hoppa till innehåll

Drömtydning – Jag drömde om mamma | Förstå drömmar med hjälp av islam

Jag drömde om min mamma och det är väl ingenting konstigt med det. Det gör nog de flesta av oss någon gång i livet. Kanske en otrolig massa gånger under ens första levnadsår. Jag har definitivt passerat mina första tidiga år och är kanske snarare inne på min sista hälft av jordelivet och jag minns inte ens om jag någonsin drömt om henne tidigare. Då jag onekligen inte brukar drömma om min mamma i mitt vuxna liv så kändes denna dröm verkligen annorlunda.

Drömtydning - Jag drömde om mamma
Drömtydning – Jag drömde om mamma.

Drömde om mamma två gånger

Denna dröm, eller snarare dessa båda drömmar, sticker nog ut lite mot vad man brukar drömma om sin mor. Jag drömmer egentligen inte direkt om henne. Hon kommer alltså inte till mig i drömmen, utan den handlar om att jag ber till Gud för min mammas skull.

Min mamma är gammal och hon började sista åren bli lite skröpligare. Men absolut inte värre än att de flesta trodde att hon ska få många år, om inte till och med ett tiotal år. Plötsligt så blev hon dock sämre och hamnade för troligtvis första gången i sitt liv på sjukhus (förutom BB förstås).

Läkarna konstaterade snabbt att det var ganska illa med henne men de skulle gör en insats och förhoppningsvis skulle hon vara hemma om någon vecka, dock med vetskapen om att hon inte skulle ha någon längre tid kvar. På sjukhuset så berättar hon för mig att hon inte är ett dugg rädd för att dö. Hon har en stark tro på Gud, och tror på något vackert och bra efter detta livet.

Hon säger: ”Jag är inte rädd för att dö, men jag vill inte dö riktigt än.”

Jag tror att jag tolkar detta som om hon säger att hon inte vill dö än på 10-20 år.

I skrivande stund, så har det gått några veckor sen hon blev sjuk. Det har gått kanske två veckor sedan jag drömde den första drömmen. Den andra drömde jag ett par efter det.

Läs mer om drömmar
Jag har även haft en dröm om pappa.

Den första drömmen om mamma

I den första drömmen om min sjuka mamma så besöker jag henne på sjukhuset och hon säger precis de orden hon sa i verkligheten: ”Jag är inte rädd för att dö, men jag vill inte dö riktigt än.” I drömmen så ber jag sen till Gud. Jag försöker be så ödmjukt jag kan och jag säger att givetvis vet Gud bäst, men jag vill ändå berätta för Gud att mamma behöver lite tid till.

I drömmen svarar mig då Gud med en fråga: ”Behöver hon 10 år, 5 år eller 4 år?”

Drömmen var slut där och jag vaknade.

Jag tvättade mig, och förberedde mig och sedan bad jag min morgonbön. Jag bad också för min mor och jag bad att Gud skulle själv bestämma vad som är bäst för henne. Om det är 10 år, 5 år eller 4 år.

Det gick ett par dagar, kanske till och med en vecka innan jag drömde den andra drömmen om mamma.

Den andra drömmen om mamma

I den andra drömmen om min mamma så är det som samma dröm som den första drömmen henne. Jag besöker jag henne på sjukhuset och hon upprepar exakt de orden hon sa i verkligheten: ”Jag är inte rädd för att dö, men jag vill inte dö riktigt än.” I drömmen så ber jag sen till Gud. Jag försöker be så ödmjukt jag kan och jag säger att givetvis vet Gud bäst, men jag vill ändå berätta för Gud att mamma behöver lite tid till.

I drömmen svarar mig då Gud med en fråga: ”Behöver hon 10 månader, 5 månader eller 4 månader?”

Drömmen var slut där och jag vaknade.

Som varje morgon så tvättade jag mig, förberedde mig och bad sedan min morgonbön. Jag bad också för min mor och jag bad att Gud skulle själv bestämma vad som är bäst för henne. Om det är 10 månader, 5 månader eller 4 månader.

Det har nu gått flera dagar, kanske till och med en vecka eller två men jag har inte drömt den drömmen igen. Inte än, och jag ville helst slippa det.

Den tredje drömmen

Jag fasade och kände förskräckelse över att få uppleva denna dröm en tredje gång, då jag tänkte att nu kommer inte Gud fråga mig om år eller månader. I nästa dröm kommer Gud då fråga mig om veckor eller kanske dagar att ge till min mor?

Den tredje drömmen kom inte (inte än i alla fall). Och jag tänker att Gud varken hade för avsikt att skrämma mig eller få mig att känna att det var jag som skulle fatta beslutet om hur lång tid min mor har kvar. Gud hade istället ett helt annat budskap – för jag tror att Gud talade till mig i de båda drömmarna.

Gud talar till dig i dina drömmar

Redan innan jag blev troende så var jag helt övertygad om att drömmar hade betydelse. Jag ansåg att det fanns olika sorters drömmar: några som var rena slumpmässiga knasigheterna, andra som var vår hjärnas metod att bearbeta olika händelser, och de där vårt undermedvetna försöker säga oss någonting. Som troende så är jag fortfarande övertygad om dessa olika typer av drömmar har jag så klart insett att det inte är vårt undermedvetna som försöker leda oss, utan Gud såklart.

Vad betydde det jag drömde om mamma?

Min första tanke var att Gud flyttade frågan om hur lång tid min mor har kvar, över på mig. Att jag skulle behöva välja.

Men sen förstod jag drömmen. Vad Gud menade var att det inte var min uppgift att be om min mamma skulle få leva 10 månader, 5 månader eller 4 månader. Den frågan är mellan min mamma och Gud. Gud ville visa att jag inte skulle bekymra mig. Min mor ligger tryggt i Guds händer och han väntar på att hon ska vara redo.

Islam och drömtydning

Är drömtydning eller drömtolkning haram? Vad betyder drömmar i islam? Vad säger Koranen om drömmar?

I islam anses drömmar vara en slags andlig upplysning. En vision man får när man sover. Koranen hänvisar till drömmar som Ruyaa (vision) och Hulum (dröm). Och drömtydning beskrivs med de arabiska termerna ”Tafsir” eller ”Tabir” bland muslimer. Många islamiska teorier om drömtolkning har föreslagits av olika muslimska tänkare och filosofer under de senaste 1500 åren. Flera av dessa observationer och tankar överensstämmer med de senaste teorierna inom modern psykologi. Läs mer om drömtydning.

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer