Hoppa till innehåll

Drömtydning i Islam | Vad betyder drömmen?

Är drömtydning eller drömtolkning haram? Vad betyder drömmar i islam? Vad säger Koranen om drömmar?

Drömtydning inom islam är det haram, eller kan Gud kommunicera med oss genom våra drömmar?
Drömtydning inom islam är det haram, eller kan Gud kommunicera med oss genom våra drömmar?

Man kan lätt tro att drömtydning skulle vara ett förbjudet område för en muslim. Det associeras ofta ockult kunskap, New Age, eller annat flummeri. Men generellt sett har drömtolkning Koranens godkännande. Men vi behöver verkligen be att vi ska vara redo för våra drömmar på två fronter;

  1. vår förmåga att tolka drömmens betydelse
  2. vår förmåga att följa drömmens budskap

Drömmar genom historien

För hela mänsklighetens historia har drömmar gett vägledning, kreativ inspiration och uppenbarelse. Drömmar har haft en stor inverkan på vår historia. Allt för stor för att kunna nonchaleras eller avfärdas som fantasier eller slumpmässiga spratt vår hjärna spelar oss när vi sover.

Fem drömmar som ändrade vetenskapen

  1. Albert Einstein: Ljushastigheten. Einstein är känd för sina geniala insikter i universums natur – men hur är det med hans drömmar? Han till den extraordinära vetenskapliga bedriften – att upptäcka relativitetsteori – efter att ha haft en livlig dröm.
  2. Otto Loewi: Genombrott för nervimpuls. Otto Loewi var en tyskfödd farmakolog vars upptäckt av acetylkolin (ironiskt nog, en signalsubstans som främjar drömmar) bidrog till att främja medicinsk behandling. Upptäckten gav honom ett Nobelpris 13 år senare.
  3. Frederick Banting: Framsteg inom medicin. Efter att hans mor gick bort från diabetes var Frederick Banting motiverad att hitta ett botemedel. Så småningom hittade han det näst bästa: en behandling med insulininjektioner som, även om det inte var ett verkligt botemedel, åtminstone avsevärt kunde förlänga livslängden för de drabbade. Upptäckten gav honom ett Nobelpris i medicin, bara 32 år gammal.
  4. Niels Bohr: Atomens struktur. Kvantmekanikens fader Niels Bohr talade ofta om den inspirerande dröm som ledde till hans upptäckt av atomens struktur.
  5. Elias Howe: Nålens öga. 1845 uppfann Howe symaskinen baserat på en berömd dröm som hjälpte honom att förstå nålens mekaniska penetration. Han var inte den första som kom på idén om en symaskin, men Howe gjorde betydande förbättringar av designen och tilldelades det första amerikanska patentet för en symaskin som använder en låssömsdesign.

Drömmar har också fört många vilse. Strider har förlorats, relationer förstörts och olyckor har utstått av drömmare som bara inte förstod det. Detta beror på att drömmar helt enkelt inte kan tolkas till nominellt värde och kräver att drömmaren har en nära medveten kontakt med – och lydnad till – den som ger drömmar. Även för de lydiga kan drömmar orsaka en hög av smärta, som i berättelsen om Yusuf (Josef), när hans far Yacoub (Jakob) varnade honom för att inte berätta för sina bröder att han hade drömt om elva stjärnor och att solen och månen böjde sig för honom.

Drömtydning i skrifterna

[Jakob] svarade: Käre son! Berätta inte om din dröm för dina bröder! [Avundsjuka] kan driva dem att smida onda planer mot dig; Djävulen är sannerligen människans svurne fiende!

Koranen, 12:5

I Bibeln är det i princip samma berättelse. Först drömmer Josef om att han och bröderna binder kärvar. Han sade till dem: ”Hör vilken dröm jag har haft. Vi var och band kärvar på åkern. Då reste sig min kärve upp och blev stående, och era kärvar ställde sig runt omkring och bugade sig för min kärve.”

Sedan fick han en annan dröm som han berättade för sina bröder. ”Lyssna”, sade han, ”jag har haft en dröm till. Jag drömde att solen och månen och elva stjärnor bugade sig för mig.”

När han berättade detta för sin far och sina bröder, tillrättavisade hans far honom och sade: ”Vad är det för en dröm du har haft? Skulle jag och din mor och dina bröder komma och buga oss ner till jorden för dig?” Bröderna blev avundsjuka på honom, men hans far lade det på minnet.

Bibeln, Första Moseboken 37:10

Låt oss nu inte glömma ett av de svåraste prov Gud har utsatt en människa för: Ibrahims (Abraham) dröm där han såg Gud befalla honom att offra sin son Ismael (Isak).

Och då [sonen] hade blivit gammal nog att [arbeta tillsammans med fadern och] delta i hans strävanden, sade [denne]: ”Min käre son! Jag har sett i drömmen att jag offrar dig [åt Gud]. Vad anser du [om detta]?” [Ismael] svarade: ”Fader, gör som du blir befalld! Om Gud vill, skall du se att jag är tålig och uthärdar [allt].”

Koranen, 37:102 | Se även Om Gud vill = Inshallah

Drömtydning och dess psykologiska betydelse

Drömmars psykologiska betydelse har varit ett viktigt studieämne inom psykologin sedan tidigt 1900-tal. Den berömda psykoanalytikern Carl Jung såg drömmar som viktiga källor till insikt om innehållet i det omedvetna. Deras syfte, noterade han, var att tvinga det medvetna sinnet att reflektera och ta ställning till drömmens budskap.

Dessa moderna studier och forskning på 1900-talet, visar hur långt Koranen var före sin tid, eftersom Koranen är tydlig att en dröms tolkning är lika viktig som själva drömmen. Drömmar är komplexa av symbolik och känslor och de kan inte förstås så enkelt som man läser en bok.

Drömmar som budskap från Gud

Men det finns något här som varken psykologin eller vetenskapen troligtvis någonsin kan erkänna på grund av dess begränsning. Det är att drömmar och visioner är verktyg med vilka Gud kommunicerar med oss.

Gud visade dig i drömmen att de var få. Om Han hade låtit dig se dem som en stark [armé] skulle ni säkert ha tappat modet och börjat tvista om vad som borde göras. Men Gud besparade [er detta]; Han vet vad som rör sig i människans innersta.

Koranen, 8:43

Profet Muhammed kunde ha tolkat denna dröm som ett trick. Många andra män skulle ha blivit arga på Gud för att ha visat dem en dröm om vad som var motsatsen till vad som verkligen hände, men Mohamed var klok nog att se, när han såg fiendens verkliga storlek, att Gud hade visat honom drömmen om att fienden var få till antalet var för att ge honom den sanna bilden: trots fiendens stora antal skulle de besegras.

På samma sätt lärde sig Ibrahim att offra sin son i slutändan inte var det som Gud ville. Eftersom det var en test för att se hur mycket Ibrahim litade på Gud.

Låt oss därför förbereda oss för att förstå våra drömmar genom att studera Koranen och be Gud om vägledning i allt.

Vanliga frågor om drömmar och drömtydning

Finns det bevis för att drömmar har betydelse?

Inom modern vetenskap så är kanske Albert Einsteins relativitetsteori den mest kända, vilken han ska ha inspirerats till efter en dröm. I två av världens äldsta, och mest lästa böcker – Bibeln och Koranen – så vittnas det om drömmars betydelse.

Är drömtydning haram?

Nej, drömtydning är inte haram, och de som tolkar drömmar kan få det rätt eller så kan de få det fel, vilket framgår av vad profeten Muhammed sa till Abu Bakr när han tolkade en dröm:
أَصَبْتَ بَعْضًا وَأَخْطَأْتَ بَعْضًا
Du har tolkat en del av den rätt och du har gjort fel när du tolkar en annan del av den.

Kan Gud (Allah) tala till mig i en dröm?

Det finns många bevis på att så sker både i Bibeln och i Koranen. Att Gud väljer att kommunicera med oss genom drömmen. Många andra människor vittnar om samma sak. Helt vanliga människor som gör avgörande livsval efter en dröm. Människor som helt byter bana och ordnar sig ett nytt liv efter en dröm från Gud.

Är drömmar sanna?

Det har en betydelse för människans utveckling och överlevnad att bearbeta och lära av både positiva och negativa händelser. Drömmar tycks vara ett sätt att psykologiskt reglera våra känslor och de kan avspegla hur vi mår. Känslorna i drömmen tycks kunna hjälpa oss att hantera olika situationer i livet. Om drömmen är ett påbud från Gud så är det ditt uppdrag att förverkliga den, och därmed göra den sann.

Ska jag betala pengar till en Imam eller annan drömtydare?

Nej, du ska aldrig betala pengar till någon som påstår sig kunna tolka drömmar och vill ha betalt för det. Det finns många oärliga personer som försöker luras. Om du däremot får hjälp av någon som inte kräver betalning, så finns det ingenting som hindrar att du skänker en liten gåva eller på annat vis sponsrar personen.

Min dröm om min fars välsignelse

Jag tror att de flesta av dessa drömmar inte betyder någonting alls egentligen. Att de de helt enkelt är en funktion i vår hjärna att kanske sortera händelser och intryck, men utan någon djupare mening eller betydelse. Jag tror också att vissa drömmar absolut har en viktig funktion för vårt psyke. Att de drömmarna kan vara en metod för oss att hantera och bearbeta olika händelser och känslor rent psykologisk. Dessutom är jag övertygad om, både av egen erfarenhet, men också av informationen i Bibeln och i Koranen, att även Gud kan välja att kommunicera med oss i våra drömmar.

Jag hade nyligen en sådan dröm. Och jag tror att det var Gud, eller kanske min salige far, som bekräftade för mig att jag gör rätt livsval just nu. Min far bekräftade sitt gillande att jag hade konverterat till islam.

Läs om en av mina drömmar: Jag drömde om min far

Läs mer om tydning av andra drömmar: Fem drömmar och deras betydelser

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Nyaste
Äldst Mest röstade
Inline feedback
Visa alla kommentarer
Derin
5 månader sedan

Salam ailkum
Vad menas med den här drömmen, jag drömde om min kill kusin och vet inte just varför. Jag var i hans rum, men han var inte där. Därefter när han kom så gick jag eftersom en vän ropade på mig. Han sa till mig vart jag ska. Jag svarade ”Jag kommer strax”. När jag kom tillbaka var han inte där. Kan den här drömmen tydas eller är det här bara nån fantasy dröm?

Derin
5 månader sedan

Det kändes faktiskt som en fantasy dröm, men sen jag tänkte, tänk om det har nån betydelse men tack för svaret

Drömmaren
5 månader sedan

Hej! Jag drömde om en katt och när jag vaknade så kändes det som om det fortfarande var en katt i rummet. Jag har ingen katt och har aldrig haft någon. Katten tog mina nyklar i drömmen och sprang iväg med dem. Betyder det något särskilt att drömma om katter?

Fatima
7 månader sedan

Salam Alikum! Jag vet inte vad det betyder men allt jag tänker på om dagen så får jag upp det i mina drömmar, aså verkligen allt och det har varit så i flera månader, drömmer varje natt saker jag har tänkt på dagen. Kan någon förklara vad det kan betydda.

Sara assi Assi
1 år sedan

Salam Alikum! Jag har en dröm som behöver tydas! Tolkar ni drömmar ?

Sara