Hoppa till innehåll

Fem drömmar och deras betydelser | Drömmars betydelse enligt islam

Fem drömmar och deras betydelser. Har du någonsin haft en dröm och undrar om den betydde något? Vad lär islam om drömmar och deras betydelse? Forskare förklarar att varje enskild person drömmer varje natt när de sover, även om många inte kommer ihåg det när de vaknar. Den islamiska inställningen till drömmar skiljer sig ofta från de västerländska attityderna som främst påverkas av vetenskapliga teorier och en begränsad materialistisk inställning.

Fantasifull bild som illustrerar fem drömmar och deras betydelser.
Fem drömmar och deras betydelser. Har du någonsin haft en dröm och undrar om den betydde något? Vad lär islam om drömmar och deras betydelse?

En dröm är en följd av bilder, känslor och upplevelser som vanligtvis förekommer ofrivilligt i sinnet under vissa sömnstadier. Drömmens innehåll och syfte förstås inte helt, även om de har varit ett ämne för vetenskapligt, filosofiskt och religiöst intresse genom alla tider. Drömtolkning eller drömtydning är när vi försöker förstå innehållet i drömmarna och finna en underliggande mening eller syfte i dem.

Fem drömmar och deras betydelser

Några av våra läsare här på INSHALLAH.SE har frågat om sina drömmar. Vi ska titta på fem drömmar och deras betydelser. Det är drömmar om katter, att man dansar, om jordbävning, det är dröm om Jesus och slutligen om Satan, alltså djävulen.

 • Drömma om en katt eller katter
  Om man drömmer om en katt kan det tolkas som något negativt. Om katten själ något från sin ägare, betyder det att han kan få betala böter, ha en kamp med sina släktingar eller barn, och det kan betyda ett rån. En vildkatt i en dröm betyder motgångar, slit och ett eländigt liv. Att sälja en katt i en dröm innebär att spendera och förlora sina pengar. Blir man riven av en katt i en dröm betyder att man kommer att förrådas av någon. Biten av en katt i en dröm representerar en bedragare eller en krokryggig kvinna. Det sägs också att om katten biter dig i drömmen så kan det betyda en långvarig sjukdom. Drömtolk: Ibn Sirin
 • Drömma att man dansar
  Tolkar drömmar om att man dansar. Dans på ett bord, en upphöjd scen eller ovanpå en kulle i en dröm betyder skräck eller fasa. Att dansa inuti sitt hus, omgiven av sina familjemedlemmar utan utomstående i en dröm betyder glädje och firande. Om man är sjuk och ser sig själv dansa i en dröm, betyder det lång livslängd. Att se en kvinna som dansar ensam i en dröm betyder en skandal. Om en resenär ser sig dansa på vägen i en dröm, betyder det motgångar. Om en fattig person ser sig dansa i en dröm, betyder det rikedom. Drömtolk: ibn Sirin
 • Drömma om jordbävning
  Jordbävning eller jordskred i drömmen. Om man ser jorden skaka under ens fötter i en dröm, representerar det ens strävan efter ens lyckade affärer eller försörjning. En jordbävning i en dröm representerar också att avslöja hemligheter, höra dåliga nyheter, en allmän skräck, offentliga störningar, utbrott av nya sjukdomar. Att se en jordbävning i en åkermark, fruktodling eller liknande betyder fertilitet eller en bra skörd. Drömtolk: Ibn Sirin
 • Drömma om Jesus
  Förklaring till att se Jesus, Guds profet Jesus Son av Maria, i drömmen. En som ser Allahs profet Jesus i en dröm är en välsignad man, en generös, en renlevnadsman som glädjer Gud, som är fylld med tillfredsställelse, som världsvan och kan få kunskap om medicin och hälsa. Det sägs att den som ser Jesus i en dröm kommer att skyddas mot olyckor under det året. En som ser Jesus i en dröm kommer att bli en botgörare, ge sig ut på resor eller lyckas undfly sin fiende. Om man ser Jesus som tittar på människors förhållanden, betyder det att olyckor och katastrofer kommer att avlägsnas från den platsen, och människor där kommer att leva i fred och lugn ett tag. Om man ser honom tillsammans med sin mor, Jungfru Maria, betyder det att ett stort mirakel eller märklig händelse kommer att ske på den platsen. Drömtolk: Ibn Sirin
 • Drömma om Satan
  Att se Satan, Djävulen, i drömmen kan ha flera olika betydelser. – Om Satan skrämmer någon i en dröm, betyder det att den personen är en uppriktig företrädare för Gud (Allah), och att Gud kommer att skydda honom eller henne från all rädsla för den förbannade Satan eller hans följeslagare. Om man ser en meteor eller en eldpil mot Satan från himlen i en dröm, betyder det att det finns en fiende till Gud i ens närhet eller bekantskapskrets. Om den drömmande personen är en politiker eller ledare, kommer hans hemligheter att avslöjas, och om han är domare, betyder det att en rättvis straff kommer att drabba honom för hans orättvisa. Om man ser Satan lycklig i en dröm, betyder det att drömmaren engagerar sig i sensualitet, passion och dåliga handlingar. I allmänhet är Satan en svag fiende, om man ser sig slåss mot honom med beslutsamhet i en dröm, visar det att man är en religiös och from person. Drömtolk: Ibn Sirin

Profeten sa: ”Om någon av er upplever en dröm som han gillar, så är den från Allah (Gud), och han borde tacka Allah för den och berätta den för andra; men om han upplever något annat, det vill säga en dröm som han ogillar, Då är den från Satan, och han borde söka skydd hos Allah mot dess ondska, och han bör inte nämna drömmen för någon, för den kommer inte att skada honom. ”

Sahih Bukhari, volym 9, bok 87, nummer 114

Drömmar och deras betydelser i Koranen

De verkliga drömmarna ges ofta till dem som är rättfärdiga men inte nödvändigtvis är begränsade till dem. Historien om Joseph i Koranen är kanske det bästa exemplet på tolkning av sanna drömmar. Kapitlet talar om tre drömmar, drömmen om Joseph, drömmarna om de två fångarna och kungens dröm. Var och en av dessa drömmar hade en betydelse som senare utvecklades in i den verkliga världen. Till exempel:

[EN DAG] sade kungen [till sitt församlade råd]: ”Jag har [i en dröm sett] sju feta kor ätas upp av sju magra och sju gröna ax [stå bredvid sju] andra, som var förtorkade. Upplys mig, ni rådmän, om [innebörden av] min dröm, om ni är skickliga i att tyda drömmar!”

Koranen, Yusuf 12:43

De flesta människor vid den tiden kunde inte tolka denna dröm och ansåg den inte ha någon mening. Men Joseph tolkade denna dröm till att betyda att Egypten kommer att uppleva sju välmående år följt av sju års torka och hungersnöd. Hans tolkning räddade folket i Egypten från svält.

Sanna drömmar kommer också i form av att i drömmen se bra saker, som att se sig själv i bön, i paradiset eller drömma om andra bra saker. Dessa drömmar är från Gud och bör endast berättas för de som du litar på.

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer