Hoppa till innehåll

An-Nas “Mänskligheten” | Koranen sura 114

An-Nas (på arabiska: الناس) översätts till “Mänskligheten” på svenska. Det är det etthundrafjortonde och sista kapitlet (suran) i Koranen Den skall ha uppenbarat sig för profeten Muhammed under hans tid i Mekka.

An-Nas är den etthundrafjortonde och sista suran i Koranen
An-Nas är den etthundrafjortonde och sista suran i Koranen

Kapitlet har fått sitt namn från ordet ”människor” eller ”mänskligheten” (al-nās), som återkommer under hela kapitlet. Detta och föregående kapitel, Al-Falaq (”Dagbrytning”), är kända som ”tillflyktsorterna” (Al-Mu’awwidhatayn). De behandlar ungefär samma tema och därför bildar de ett naturligt par.

Sura Al Falaq (113) och Sura An Nas (114).
Även om dessa två sura i Koranen är separata stycken och är skrivna under separata namn, är de ändå så djupt besläktade med varandra och deras innehåll liknar varandra så nära att de har betecknats med ett gemensamt namn Mu’awwidhatayn (de två sura där man har sökt skydd hos Allah). Imam Baihaqi i Dala’il an-Nubuwwat har skrivit att dessa suror avslöjades tillsammans, det är därför det kombinerade namnet på båda är Mu’awwidhatayn.

Gud är kung och herre över allt. Allah har makt över allt och vi måste tro på hans makt och det finns ingen sann tillbedjan utan honom.

Sura An-Nas lär oss att den enda kraft som kan skyddas från den onda Satans (Iblis) och hans djävulska hjälpare, är Allah.

Vi måste tillbe Allah för att skydda oss från Satans klor eftersom hans ondska är oförutsägbar och vi ser honom inte när han viskar till oss att vi ska göra dåliga saker. Därför är Allah det verkliga skyddet för oss från honom.

Det finns en Sunnah-tradition att läsa detta kapitel för de sjuka eller innan man ska sova.

Koranen An-Nas (Mänskligheten)

SÄG: ”Jag söker skydd hos människornas Herre,
människornas Konung,
människornas Gud,
mot det onda som den förrädiske frestaren
viskar i människornas hjärtan,
[viskar] genom [onda] osynliga väsen och [deras likar bland] människorna.”

Koranen, An-Nas 114:1-6

Läs An-Nas på arabiska

 • På arabiska med translitteration
 • قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ ٱلنَّاسِ ١‎
  1 Qul ’a‘ūdhu birabbi n-nās(i)
 • مَلِكِ ٱلنَّاسِ ٢‎
  2 Maliki n-nās(i)
 • إِلَٰهِ ٱلنَّاسِ ٣‎
  3 ’ilāhi n-nās(i)
 • مِن شَرِّ ٱلْوَسْوَاسِ ٱلْخَنَّاسِ ٤‎
  4 Min sharri l-waswāsi l-khannās(i)
 • ٱلَّذِى يُوَسْوِسُ فِى صُدُورِ ٱلنَّاسِ ٥‎
  5 ’al ladhī yuwaswisu fī ṣudūri n-nās(i)
 • مِنَ ٱلْجِنَّةِ وَٱلنَّاسِ ٦‎
  6 Mina l-jinnati wannās(i)

Berättelser om hur Muhammed skyddade sig själv

Aisha var Muhammeds andra eller tredje fru, man vet inte med säkerhet vilket. Enligt vissa muslimska teologer och texter var hon Muhammeds favorithustru. Hon var den enda av Muhammeds hustrur som inte hade varit gift förut även om hon hade varit trolovad förut. Aisha var känd för ”kunskap och vältalighet”.

Aisha berättade: ”Närhelst Muhammed blev sjuk, reciterade han Mu’awwidhatayn (Surat al-Falaq och Surat an-Nas) och blåste sedan andan över hans kropp. När han blev allvarligt sjuk brukade jag recitera dessa två suror (An-Nas och Al-Falaq) och gnugga händerna över hans kropp i hopp om dess välsignelser”. Vidare berättade Aisha: ”När Muhammed gick och lade sig varje kväll brukade han kupa ihop sina händer och blåsa över dem efter att ha reciterat Sura Al-Ikhlas, Sura Al-Falaq och Sura An-Nas, och sedan gnugga händerna över vilka delar av hans kropp han kunde gnugga, börja med huvudet, ansiktet och framsidan av hans kropp. Han brukade upprepa detta tre gånger.”

Koranens sista kapitel

Eftersom det är det sista kapitlet i Koranen, är det ett slags sista svar på åkallan som läsaren av Koranen uppmanas att göra till Gud (Al-Fatihah). Svaret är att även om Gud har gett detaljerad vägledning, måste den som söker vägledning också be till Gud att han förblir fri från Satans ’viskning’ (waswāsa).

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer