Hoppa till innehåll

Al-Ikhlas “Den rena tron” | Koranen sura 112

Al-Ikhlas (arabiska: سورة الإخلاص , “Den rena tron”) är den etthundratolfte suran (kapitlet) i Koranen. Den skall ha uppenbarat sig för profeten Muhammed under hans tid i Mekka. När Muhammed gick och lade sig varje kväll brukade reciterat Sura Al-Ikhlas, Sura Al-Falaq och Sura An-Nas.

Al-Ikhlas (سورة الإخلاص , “Den rena tron”)
Al-Ikhlas (سورة الإخلاص , “Den rena tron”). Den enda religionen som endast tillber Gud och samtidigt bekänner att Jesus och Muhammed är Guds sändebud, är islam.

Denna sura visar en ren tro om Gud, om att Gud är en, bortom all skapelse som Han har skapat, alltså att Han ej har någon vid sin sida och att det absolut inte finns någon eller något som är ens i närheten att kunna tävla med honom i något, alltså att han är den ende och den unike. Och att Gud är den Evige, den Absoluta, den Självtillräcklige Mästaren som inte behöver någon eller något men att allt och alla behöver honom för att han är deras skapare och trygghet, utan honom finns det ingenting! Han aldrig blivit född eller skapad. Därför är han den slutgiltige och ingenting kan jämföras med Gud eftersom Gud är den högste över allt och överlägsen allt. Därför är detta är ren monoteism och den rena tron.

Koranen Al-Ikhlas (Den rena tron)

SÄG: ”Han är Gud – En,
Gud, den Evige, den av skapelsen Oberoende, av vilken alla beror.
Han har inte avlat och inte blivit avlad,
och ingen finns som kan liknas vid Honom.”

Koranen, Al-Ikhlas 112:1-4

Läs Al-Ikhlas på arabiska

 • På arabiska med translitteration
 • قُلْ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ ١‎
  Qul huwa l-lāhu ’aḥad(un)
 • ٱللَّهُ ٱلصَّمَدُ ٢‎
  ’allāhu ṣ-ṣamad(u)
 • لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ٣‎
  Lam yalid walam yūlad
 • وَلَمْ يَكُن لَّهُۥ كُفُوًا أَحَدٌۢ ٤‎
  Walam yaku n-lahū kufuwan ’aḥad(un)

Den enda guden är Gud, Allah

Inom islam är det väldigt viktigt att det endast finns en gud och att det är Gud. Den Gud som alla muslimer tillber men också samma Gud som som skapade allt i universum inklusive allt levande mellan himmel och jord. Detta är guden bakom skapelseberättelsen och samma Gud som förkunnade profeterna. Profeterna omtalas i de heliga skrifterna och du kan läsa om dem i den Torah, i Bibeln och i Koranen. Koranen är dock den enda skriften där du kan läsa om samtliga profeter.

Samtliga profeter, alla från Adam och Noa, till Jesus och Muhammed gav oss ett viktigt budskap: att det endast finns en gud och det är Gud! Därför är det inom judendomen, kristendomen och islam det absolut viktigaste budskapet, eller pelaren, att det endast finns en gud.
Ändå har man inom en större del av kristendomen valt att göra Jesus till en gud som man tillber. Man ber även till Maria, Jesus mor. Än värre så tillber man inom vissa grenar av kristendomen även helgon. Att tillbe avgudar, att tillbe någon annan än Gud är fel. Att endast Gud ska tillbes är det viktigaste budskapet. Inom den Katolska och Lutheranska kristna kyrkan är det första budet av de tio guds budord: ”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig”.

Tillbe annan än Gud i Bibeln

Enligt Lukasevangeliet i Bibeln så frestas Jesus av djävulen som erbjuder honom all makt över världens alla riken om Jesus väljer att tillbe honom (djävulen). Jesus svarar djävulen att endast Gud ska tillbes.

Jesus svarade: ”Det står skrivet: Herren din Gud ska du tillbe, och endast honom ska du tjäna.”

Bibeln, Lukasevangeliet 4:8

Ändå tillber de flesta kristna Jesus, Jesus mor och tusentals helgon istället för Gud. För mig är detta antingen, i bästa fall, grundat på okunskap. I värsta fall så är det onda krafter som sprider irrläror.
En muslim kan aldrig tillbe någon annan än Gud. Varken Jesus, jungfru Maria, Muhammed eller någon, eller något annat. En muslim kan endast tillbe Gud, det är en av pelarna i islam, och grunden i den muslimska trosbekännelsen (Shahada) som helt grunder sig på monoteism. Alltså att det endast finns en gud. Det är grunden i de Abrahamitiska religionerna och borde då vara det viktigaste påbudet att följa oavsett om någon bekänner sig som jude, kristen eller muslim.

Den enda religionen som endast tillber Gud och samtidigt bekänner att Jesus och Muhammed är Guds sändebud, är islam.

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer