Hoppa till innehåll

Hadith | Vad är en hadith | Islamsk vägledning

Hadith är berättelsen om profeten Muhammed eller hans närståendes liv och handlingar. De handlar om hur han och de som stod honom nära agerade i olika situationer. Hadither finns nedskrivna i olika samlingar men ingår inte i Koranen.

Bild på en bokhylla med böcker innehållande en hadith samling.
Hadith är berättelsen om profeten Muhammed eller hans närståendes liv och handlingar. De handlar om hur han och de som stod honom nära agerade i olika situationer.

Vad skiljer en hadith från Koranen?

Koranen är Guds ord som förmedlades till Muhammed via ängeln Gabriel. Den innehåller rättelser till vad människor har missuppfattat eller förvanskat i de tidigare skrifterna. Där finns inga åsikter utan den bygger helt på historiska händelser och Guds uppmaningar.

Hadither är berättelser om Muhammed och de är mer praktiska exempel på hur profeten förklarade och visade hur vi skulle förstå och tolka Koranen. Hadither är inte nedtecknade på Guds befallning som Koranen är.

Eftersom Koranen kan lämna många frågor öppna för tolkning så hjälper hadither oss muslimer att bättre förstå texterna. Men också hur vi ska förstå vår vardag bättre och hur vi ska praktiserar vår religion.

Hadith är berättelser om Muhammed

Eftersom profet Muhammed var utvald av Gud att bli den sista av profeterna så var han givetvis en mycket speciell person. Därför är Muhammed en förebild för hur en muslim ska vara. Då är det också viktigt för oss att förstå hur profeten agerade vid olika händelser och hur han levde sitt liv. Han besvarade också många frågor som inte framgår i Koranen. Han gav även ledning i hur vissa texter skulle tolkas.

En hadith kan aldrig ersätta eller motsätta sig en text i Koranen.

Man skulle kunna jämföra en hadith med många av berättelserna i Nya Testamentet. Inga av berättelserna där varken är, eller utger sig för att vara nedtecknade av Gud. Inte heller är de skrivna av Jesus. Faktum är att ingen vet vem som har skrivit dem i huvudtaget.

Eftersom hadither, liksom Bibeln, är skriven av människor så kan de givetvis innehålla fel. Nya Testamentet innehåller många medvetna eller omedvetna misstolkningar och det är så klart en risk när texter skrivs ned på annat än originalspråket och dessutom en lång tid efter att händelsen inträffade.

Nya Testamentet är berättelser om Jesus

De fyra första böcker i Nya Testamentet kallas för evangelier. De utgör grunden i den kristna tron och handlar om Jesus liv. Det är fyra olika men snarlika berättelser om Jesus och är författade av Matteus, Markus, Lukas och Johannes, som kallas för evangelisterna. Matteus och Johannes påstås båda ha varit Jesus lärjungar. Markus evangeliet anses vara skrivet 37 år efter Jesus död, och Johannes efter 68 år.
Matteus och Lukas var författade cirka 52 respektive 62 år efter Jesus död enligt kristendomen. Problemet här är att inga av originalmanuskripten är signerade av någon författare. Det finns alltså ingenting som styrker vilka de fyra evangelisterna verkligen var.

Ungefär år 200, alltså etthundra år efter att det sista evangeliet ska ha nedtecknats, då samlas några kyrkofäder som onekligen inte nöjer sig vid att acceptera Jesus som en av Guds profeter, de vill även skapa en ny religion. Nu först associeras skrifterna om Jesus till respektive evangelist. Det finns alltså ingen koppling mellan de påstådda evangelisterna och att de skulle vara författare av texterna.

Äktheten av en hadith

Om Nya Testamentet innehåller en massa felaktigheter, vad säger att inte de muslimska haditherna också gör det? Hela tiden utsätts vi för påståenden som omedvetet eller medvetet har förvanskats. Adam och Eva blev missledda av Satan, vilket ledde till att de trotsade Gud. Genom hela mänsklighetens historia har godtrogna blivit lurade och bedragna. Det är inte annorlunda i dag då vi bombarderas av informationsflöden på internet, YouTube, TV, nyheter med mera. Det är mycket svårt att veta vad som är sant, och vad som är falskt.

Bibeln innehåller som bekant många förvanskningar. Flera av dessa förvrängningar är onekligen avsiktligt fabricerade.

Äktheten av en hadith verifieras i första hand av dess överföringskedja (isnad). Alltså vilka som har fört den vidare via muntlig berättelse innan den blev nedtecknad. Vet man vem eller vilka som överfört den och att det är personer som anses vara trovärdiga så får hadithen hög status.

De lärda har genom århundraden samlat, verifierat och sammanställt haditherna. För att underlätta har man samlat ihop dem i sex olika hadithsamlingar.

I den sunnitiska grenen av islam finns det sex hadithsamlingarna, av vilka Sahih al-Bukhari och Sahih Muslim generellt har den högsta statusen och har också den högsta trovärdigheten, eller äktheten. De andra hadithböckerna är Sunan Abu Dawood, Jami’ al-Tirmidhi, Al-Sunan al-Sughra och Sunan ibn Majah.

Hur ser en hadith ut?

En hadith består av två olika delar; Isnad som beskriver källan, Matn som är själva innehållet. Källan beskrivs som en kedja av berättare, från den som hörde hadithen från original källan, till exempel Muhammed, till den som tecknar ner den. Innehållet är det uttalande Profeten eller någon annan har gjort.

Avbildning av hadith med Isnad och Matn markerade.
En hadith består av två olika delar; Isnad som beskriver källan, Matn som är innehållet.

Isnad

Isnad är den första delen av en hadith. Den beskriver kedjan av berättare som återgivit en hadith tillbak till dess ursprung. Om personerna som återberättat hadithen är kända och trovärdiga så ökar även trovärdigheten för hadithen. Här följer den första hadithen i Uppenbarelseboken i hadithsamlingen av Sahih Al-Bukhari. Den första raden är isnad, alltså källhänvisning.

حَدَّثَنَا الْحُمَيْدِيُّ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ الزُّبَيْرِ ، قَالَ : حَدَّثَنَا سُفْيَانُ ، قَالَ : حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ الْأَنْصَارِيُّ ، قَالَ

På Svenska: Al-Humaidi Abdullah bin Al-Zubayr berättade för oss, han sa: Sufyan berättade för oss, han sa: Yahya bin Saeed Al-Ansari berättade för oss, han sa:

Matn

Matn är själva innehållet i en hadith. Det är berättelsen om vad Muhammed, eller någon som stod honom nära, gjorde, sa eller tolkade på ett sådant sätt att det kan ses som föredömligt för muslimer. Den första hadithen i Sahih Al-Bukharis samling lyder:


أَخْبَرَنِي مُحَمَّدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ التَّيْمِيُّ ، أَنَّهُ سَمِعَ عَلْقَمَةَ بْنَ وَقَّاصٍ اللَّيْثِيَّ ، يَقُولُ : سَمِعْتُ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ
رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَلَى الْمِنْبَرِ، قَالَ : سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، يَقُولُ : ” إِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ،
وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى، فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى دُنْيَا يُصِيبُهَا أَوْ إِلَى امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا، فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ

På Svenska: Jag hörde Allahs Budbärare säga:
”Handlingarnas belöning beror på deras avsikt, och varje person kommer att få sin lön i enlighet med hans avsikt.
Så den som utvandrade för världslig vinning eller för att gifta sig med en kvinna, hans utvandring var för det han utvandrade för.”

Frågor och svar om hadither

Vad är en hadith?

Hadith är berättelsen om profeten Muhammed eller hans närståendes liv och handlingar. De handlar om hur han och de som stod honom nära agerade i olika situationer.

Vad är skillnaden mellan Koranen och hadither?

Koranen ses som ett autentiskt och felfritt budskap från Gud. Hadith är en samling berättelser om profeten Muhammed. De skrevs långt efter hans bortgång och klassificerades efter olika grader av trovärdighet.

Hur många hadither finns det?

Det uppskattas finnas mellan sju och tretton tusen hadither, men det finns betydligt fler då många är dubbletter eller väldigt snarlika.

Hur trovärdiga är haditherna?

Många av dem är mycket trovärdiga då vi vet vem som har fört dem vidare. Alla hadither sorteras efter trovärdighet och det finns även de som anses vara förfalskningar.

Varför finns det olika hadithsamlingar?

Det är helt enkelt så att det är olika personer som sammanställt de olika samlingarna. De har gjort olika bedömningar i sitt urval. Olika grenar av islam har även sina egna hadithsamlingar.

Författarens logotype föreställande en räv.

Räven | الثعلب | Al Thaelab
Svensk ateist som började tro på Gud. Blev kristen men insåg snart var jag hörde hemma. Konverterade därför till islam. Jag är varken imam, skolad teolog eller utbildad inom islam. Men jag är muslim och här delger jag mina tankar och funderingar.
Alla åsikter här tillhör respektive författare.
Inshallah!

Dela gärna detta inlägg:
Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline feedback
Visa alla kommentarer